Extra finom héjában sült krumpli színes krémekkel
- A sütőt 250 fokra előmelegítjük. Kb. egyforma méretű, sütni való burgonyákat választunk, megmossuk, konyhai papírtörlővel alaposan leszárítjuk őket.
- Mindegyik krumpliszemet kézzel vékonyan bedörzsöljük olívaolajjal, és helyenként megszurkáljuk hústűvel: így távozik a gőz, krémesebbre sül.
- A krumplikat alufóliával bélelt tepsire ültetjük. Megszórjuk durva szemű tengeri sóval. Bő egy órán át sütjük, forrón tálaljuk.
Tormás makrélakrém
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 12,5 dkg füstölt makréla (lehet olajos makréla vagy szardínia is)
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1-2 evőkanál görög joghurt
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 evőkanál ecetes torma
- só, bors
- a tetejére snidling, citromhéj
Elkészítés:
- Egy kis aprítógépben lehet a legkényelmesebben ezt a mennyiséget elkészíteni, de a botmixer is megfelelő, ebben az esetben egy közepes keverőtálba teszünk mindent.
- A makrélát darabokra szedjük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a tetejét megszórjuk finomra aprított snidlinggel és reszelt citromhéjjal.
Céklás fetakrém
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg krémes fehér sajt vagy feta
- 20 dkg sült cékla, felkockázva (vagy vákuumcsomagolt, kész főtt cékla)
- 1 dl görög joghurt
- só, bors
Elkészítés:
- Ha házilag sütjük a céklát, akkor azt készítjük el először, akár pár nappal korábban – hűtőben remekül eláll, és sok minden másra is lehet használni. A céklagumókat egyenként alufóliába csomagoljuk, előtte összesen 1 evőkanál olívaolajat csepegtetünk rájuk, és megszórjuk durva szemű sóval. 200 fokon kb. 1 óráig sütjük.
- Amikor megsültek, a héjuk gyönyörűen lejön. A felkockázott sült céklát botmixerrel (vagy robotgépben) összeturmixoljuk a fetával és a joghurttal, sózzuk, borsozzuk.
Zöldfűszeres túró tökmagolajjal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg krémes túró
- 3 nagy csokor petrezselyem (szezonban medvehagymával vegyesen)
- 2-3 evőkanál görög joghurt
- fél dl tökmagolaj
- só, bors
- a tetejére pirított tökmag
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót krémesre turmixoljuk, tálaláskor meglocsoljuk tökmagolajjal és megszórjuk pirított tökmaggal.
- Utóbbihoz a tökmagot 200 fokos sütőben aranyszínűre sütjük, majd sóval, esetleg csilivel forgatjuk össze.
Fotók: Erdőháti Áron, Sándor Katalin/Paprika tv