Derelyefánk
Hozzávalók:
• 25 dkg liszt
• 1 db tojás
• 2,5 dkg vaj
• 2,5 dkg cukor
• fél citrom reszelt héja
• csipet só
• 15 dkg sűrű szilvalekvár
• olaj a sütéshez, porcukor
Elkészítés:
1. A cukrot fél deciliter meleg vízben feloldjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Hozzászitáljuk a lisztet, beleütjük a tojást, belekeverjük a lágy vajat, a sót. Ruganyosra összedolgozzuk a tésztát, ha nem elég lágy, öntünk hozzá még egy kevés vizet.
2. Egy órára félretesszük pihenni, majd lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk. A tészta felére egymástól 4-5 cm-re 1-1 kanál lekvárt helyezünk, majd a másik, kinyújtott tésztát ráillesztjük. A töltelékek körül összenyomkodjuk a tésztát, majd derelyevágóval négyzetekre vágjuk.
3. Bő, forró olajban oldalanként kb. 15-20 másodperc alatt készre sütjük a fánkokat, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta