Konyha

Citrom és sűrű szilvalekvár a lelke: így készül a derelyefánk – Recept

Töltött, édes, mennyei! Kihagyhatatlan farsangi édesség.

Derelyefánk

Hozzávalók:

• 25 dkg liszt
• 1 db tojás
• 2,5 dkg vaj
• 2,5 dkg cukor
• fél citrom reszelt héja
• csipet só
• 15 dkg sűrű szilvalekvár
• olaj a sütéshez, porcukor

Elkészítés:

1. A cukrot fél deciliter meleg vízben feloldjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Hozzászitáljuk a lisztet, beleütjük a tojást, belekeverjük a lágy vajat, a sót. Ruganyosra összedolgozzuk a tésztát, ha nem elég lágy, öntünk hozzá még egy kevés vizet.

2. Egy órára félretesszük pihenni, majd lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk. A tészta felére egymástól 4-5 cm-re 1-1 kanál lekvárt helyezünk, majd a másik, kinyújtott tésztát ráillesztjük. A töltelékek körül összenyomkodjuk a tésztát, majd derelyevágóval négyzetekre vágjuk.

3. Bő, forró olajban oldalanként kb. 15-20 másodperc alatt készre sütjük a fánkokat, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta