Konyha

Minimális olajjal is tökéletes: sütőben sült cukros fánk – Recept

Ha fánkról van szó, mindenkinek egyből a bő olajban való sütés jut eszébe, ezért sokan neki sem állnak. De itt az alternatíva!

Sütőben sült cukros fánk

Hozzávalók 10 darabhoz:

• 3 dkg friss élesztő
• 2 evőkanál porcukor
• 3 dl tej
• 50 dkg liszt
• csipet só
• 2 db tojás sárgája
• 5 dkg vaj
• porcukor és lekvár a tálaláshoz
• napraforgóolaj a kenéshez
a mázhoz:
• 5 dkg étcsokoládé
• 5 dkg fehér csokoládé
• színes cukorka

Elkészítés:

1. Az élesztőt a cukorral együtt elkeverjük a langyos tejben. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, a va­jat. Lágy tésztát gyúrunk belőle, simára dagasztjuk, majd 1,5-2 órán át hagyjuk kelni.
2. Lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Nagyméretű fánkszaggatóval fánkokat formázunk, a közepükbe kisebb lyukat szúrunk (feles pohárral vagy sajtosroló-formával), sütőpapírra helyezzük, és konyharuhával fedve 30-40 percig újrakelesztjük.

3. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kelesztési idő elteltével a fánkokat megkenjük olajjal, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

4. Az ét- és fehér csokoládét külön-külön, vízgőz felett 1-1 evőkanál víz hozzáadásával megolvasztjuk. A kihűlt fánkokat megcsurgatjuk a csokoládékkal, és megszórjuk a cukorkával.

Fotó: Vrábel Kriszta