Kardamomos-narancsos piskóta mascarponés kávékrémmel
Hozzávalók 8 szelethez:
• 4 tojás
• 10 dkg porcukor
• 12,5 dkg liszt
• 2,5 dkg cukrozatlan, sötét kakaópor
• 1 teáskanál őrölt kardamom
• egy narancs reszelt héja
• fél tasak sütőpor
• egy csipet só
A habhoz:
• 15 dkg mascarpone
• 1,5 dl presszókávé
• 7 dkg porcukor
• 2 dl habtejszín
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. A tojások sárgáját 4 evőkanál víz hozzáadása mellett, elektromos habverővel fehéredésig, habosodásig keverjük a cukorral. Hozzászitáljuk a kakaóporral, a csipetnyi sóval, a kardamommal és a sütőporral elkevert lisztet. Hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat, és végül a habnak felvert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
3. A tésztát 20-22 centiméteres, vajjal kikent és kakaós liszttel kiszórt tortaformába simítjuk, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütő ajtaját kinyitjuk, így hagyjuk kihűlni a piskótát.
4. A krémhez habverővel elkeverjük a mascarponét a porcukorral és a kávéval, majd a habbá felvert tejszínt is hozzáforgatjuk. Tálalás előtt a kávés krémet a puha piskótára kenjük, és megszórjuk kakaóporral.
Fotó: Vrábel Kriszta