Címlapsztori Konyha Sztár

Egyszerű új desszertet talált fel Tokody Ilona: a nagymamájától tanult főzni az operaénekesnő

Kiderült, hogy az operaénekesnő inkább főzni szeret, mint sütni, de olyan ügyetlen azért mégsem lehet, hiszen egy kevert tészta receptet is kitalált.

Készült 1983-ban egy színvonalas receptkönyv, a Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv, ami a kor legnépszerűbb zenészeinek addig titkos receptjeit gyűjtötte össze. Például az akkor még inkább zongoraművészként ismert Antal Imre a suhantott levese titkos receptjével, Koós János pedig bárányból készült fogások leírását küldte be a könyv szerkesztőinek.

Természetesen nem maradhatott ki a könyvből Tokody Ilona, operaénekesnő sem, aki rögtön három receptet is megosztott az olvasókkal és pár kedves történetet is arról, hogyan dolgozik a konyhában.

Tokody Ilona előszava 1983-ból:

Főzni, mint majdnem mindenki, én is először édesanyámtól és a nagymamámtól tanultam Szegeden. Azóta sok receptet tanultam meg itthon és külföldön.

A főzéssel is úgy vagyok, mint egy szereppel: van egy megadott recept, amely szerint el kell készíteni az ételt, de ezen belül, s ezt hamar megtanultam, úgy formálom (ízesítem), ahogy nekem tetszik.

Palermoban egy előételt tanultam; igen olcsó s nagyon hamar elkészíthető. Gyors vacsorának is kitűnő.

Fokhagymás metélt (4 személyre)

40 dkg metélt tészta vagy spagetti, 10 dkg reszelt sajt, 4-5 gerezd, fokhagyma, 1 csomó vágott petrezselyemzöld, 5 dkg vaj vagy olívaolaj, só.

Vajban vagy olajban megfuttatjuk a tisztított, gorombára vágott fokhagymát, hozzáadjuk a petrezselymet, felengedjük egy kevéske vízzel, sózzuk és egész lassú tűzön pár percig pároljuk. Közben bő, gyengén sózott vízben kifőzzük a tésztát, de ügyeljünk, ne legyen túl puha. Majd leszűrve a tésztát, összekeverjük a fokhagymás petrezselymes mártással. Reszelt sajtot is tehetünk a tetejére.

Az olaszok a tésztaféléket nem tördelik el és kissé keményre főzik. Összekeverésnél nem használnak keverőeszközt. Fedő alatt összerázzák, forgatják a tésztákat.

A Zenei ki mit főz? borítója 1983-ból Gregor Józseffel

Tavaszi saláta (4 személyre)

30 fej saláta, 3 csomag újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 kemény tojás, 30 dkg konzerv kukorica szemek, csipet só, törött bors.

Mártás: 10 dkg márványsajt, 2 dl joghurt, 1 citrom leve, 1 dl olaj, mustár, só.

A salátát 2-3 cm-es darabokra tépdessük, az újhagymát vékony karikára szeljük, kukoricával, karikazott tojással lazán összekeverjük, fűszerezzük.

Elkeszítjük a salátaöntetet: a márványsajtot lereszeljük, hozzákeverjük a joghurtot, mustárt, citromlevet. Simára keverjük, majd lassú csepegtetéssel hozzáadjuk az olajat állandó kevergetés mellett. A salátát leöntjük és egész lazán két villa segítségével öszekeverjük. Hidegre tesszük. Grillhúsokhoz, sült virslihez tálaljuk, vagy előételként szervírozzuk.

Ritkán szoktam sütni, inkább főzni szeretek. Ennek ellenére magam találtam ki egy

KAVART TÉSZTÁT

Fa bögre liszt, háromnegyed bögre cukor, 15 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 2 tojás, 2 dl tej, 1/2 dl fehérbor, 1 citrom lereszelt héja, 5 dkg örölt dióbél, 10 dkg egész dióbél, mazsola, 2 kávéskanál sütőpor dkg sárgabarack, eper vagy szilva kompót tetszés szerint, 1 bögre reszelt alma.

Kikeverjük az egész tojásokat a cukorral, vajjal, reszelt almával, őrölt dióval, borban áztatott mazsolával, citromhéjjal, liszttel, sütőporral és annyi tejjel, hogy önthető legyen. A masszát kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és a tetejére tesszük a kompótot. A gyümölcsök tetejére egy-egy diót teszünk. Előmelegített sütőben közepes tűzön megsütjük.

Fotó: Olajos Piroska, Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv