Egészség

Minden méregtelenítés alapja: 10 tipp az egészséges szaunázásért

A szaunázás csodálatos kikapcsolódás: a hideg és meleg váltakozásával újra fitté és üdévé varázsolhatjuk a testünket. De vajon tényleg lehet a forróságban lazítani? Ha jól csináljuk, akkor igen.

Kerüljük a nehéz ételeket

Szaunázás előtt sose fogyasszunk tartalmas ételeket, mert akkor a szervezetünknek egyszerre kell emészteni és a nagy hőmérséklet-különbségekre koncentrálni. Az ideális a csípősen fűszerezett zöldségleves, amely élénkíti az izzadságmirigyek működését, és ezzel előkészíti a testet a szaunázásra. Ha nem szeretjük a csípőset, fogyasszunk halat vagy zöldséget.

Meleg zuhany

Bármennyire is csábító a forró szauna, ha nagyon átfáztunk, akkor se menjünk be rögtön. A túlságosan nagy hőmérsékletkülönbség ugyanis extrém módon megterheli a keringési rendszert. Inkább zuhanyozzunk le először meleg vízzel, és csak utána kezdjük a szauna szeánszot. A zuhanyozás egyébként higiéniai szempontból is fontos, ráadásul a megtisztult bőr és a már nem eltömődött pórusok miatt a testünk jobban is tud izzadni.

Kettőnél többször ne

Ha hosszabb idő után először megyünk újra szaunázni, nem szabad rögtön túlzásokba esnünk. Üljünk az alsó padra, és két szauna menetnél ne csináljunk többet, hogy a keringési rendszerünket ne terheljük meg túlságosan. Ha már gyakorlottak vagyunk, akkor is figyeljünk az időre, és egy menet ne tartson tovább 12-15 percnél.

Fekve kezdjünk

Fontos, hogy az egész testünk egy hőmérsékleti zónában legyen, ezért amikor bemegyünk, feküdjünk le, vagy ha inkább ülni szeretnénk, akkor húzzuk fel a lábainkat, vagyis ne lógassuk le. Az idő vége felé menjünk le az alsó padra, hogy a vérkeringésünk állandósuljon, és a testünk felkészüljön arra, hogy fel fogunk állni, vagyis ne szédüljünk meg.

Élvezzük a felöntést

Ha szauna szeánszon veszünk részt, készüljünk fel a következő felöntésre: öt perccel előtte foglaljuk el azt a helyet, ahol szeretnénk ülni. A felöntéssel ugyanis a levegő páratartalma 50 százalékkal megnő, így a testünk hirtelen plusz forróságban fog részesülni.

Utána: ne rögtön a hidegbe

Közvetlenül a szaunázás után semmi esetre se ugorjunk azonnal a hideg vízbe, mert az nagyon megterheli a vérkeringést, a kötőszöveteket és az ereket. Inkább álljunk langyos zuhany alá, amit aztán fokozatosan hidegre állíthatunk. Ha nem szeretnénk zuhanyozni, sétálgassunk a friss levegőn pár percig, majd feküdjünk le pihenni.

Szánjunk rá elég időt

Egy-egy szauna menet között pihenjünk legalább 10-15 percet, hogy a szervezetünk is tudjon regenerálódni. Ha időszűkében vagyunk, inkább halasszuk más időpontra a szaunázást, mert a teljes mértékben kielégítő és frissítő szaunázáshoz legalább másfél-két órára van szükség.

Testradír

Szaunázáskor sok vizet veszít a bőrünk, de újra simává és hidratálttá varázsolhatjuk, ha az utolsó szauna menetnél bekenjük magunkat saját készítésű testradírral. Kiváló a mézes-sós változat. Ehhez keverjünk össze 2 evőkanálnyi mézet egy kevés nagy szemű sóval, és oszlassuk el az egész testünkön, a zuhanyozásnál pedig mossuk le.

Megfelelő folyadékpótlás

Az alkoholfogyasztás szaunázás előtt és alatt is teljes mértékben tilos. Fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet vagy vízzel higított, frissen facsart gyümölcslevet, vagy akár izotóniás italt, hogy a kiizzadt ásványi anyagokat pótolni tudjuk. Fontos, hogy minden menet után igyunk, és a szaunázás végeztével is.

Csak amíg jólesik

Ha sportolás után szeretnénk szaunázni, mindenképpen várjunk addig, míg a pulzusunk normalizálódik. És a legfontosabb szabály: csak addig maradjunk bent a szaunában, amíg jól érezzük magunkat! A szaunázás lényege ugyanis ez, nem pedig az önsanyargatás, hogy ki bírja tovább.

 

Fotó: Unsplash.com