Lélek

Négy év lett a hétből: hamarabb eljön a párkapcsolat szakítópróbájának ideje, mint hinné

Eddig a 7. év volt a kritikus a kapcsolatokban, felgyorsult világunkban azonban ez is hamarabb jön el, napjainkra már a 3-4. évben beköszönthet a szerelmi válság. A változásnak azonban nem kell szakítással végződnie!

A válság újraírt mindent

A szerelmi zűröket okozó válság annyira törvényszerű, hogy kutatások, sőt statisztikai felmérések is foglalkoznak vele.

„A legújabb adatok szerint már a 3. évben, de a negyedikben szinte biztosan megérkezik a korábban csak 7 évente jelentkező szerelmi krízishelyzet – mondta Csehák Hajnalka pszichoanalitikus. – A magyar pároknál a 4-5. évben jelentkezik, és a 8-9. évben már meg is ismétlődik.”

Fennáll a veszélye annak is, hogy ezek a szakaszok tovább rövidülnek, így a kritikus időszakok még gyorsabban követik majd egymást.

Beszélj róla!

Aki érzi, hogy baj van a kapcsolatával, az ne fojtsa magába a sérelmeit, hanem beszélje meg kedvesével! Gyakran követjük el azt a hibát, hogy csak gyűjtögetjük magunkban a bosszúságokat, melyek – azon kívül, hogy megbetegíthetnek – nem oldódnak meg maguktól. A sok eltemetett gond nem marad örökké rejtve, egyszer felszínre kerül, és általában egy robbanásszerű veszekedésben látnak napvilágot, amit jobb megelőzni. Részmegoldás lehet, ha egy nagy adag fagylalt fölött kisírjuk bánatunkat a barátnőnknek. Ez pár napra ugyan enyhülést hoz, a támogatás mellett talán még használható tanácsokat is kapunk, de hazatérve ugyanazok a problémák fogadnak majd. Az a legjobb, ha szerelmünkkel beszéljük meg a minket nyomasztó gondokat, és együtt takarítjuk el az eddig a szőnyeg alatt lapuló buktatókat. Így gyorsabban megtaláljuk a megoldást, és arra is rájöhetünk, hogy sokszor csak egy apró félreértés okozta a hatalmasnak tűnő problémát.

Szavatossága van a szerelemnek?

Vannak, akik úgy tarják, hogy ugyanúgy, mint a parizernek, a szerelemnek is van lejárati ideje. Ők azok, akik minden párkapcsolatból szinte ugyanannyi idő múlva lépnek ki, mert úgy érzik, elmúlt a mindent elsöprő érzelem, a csendesebb szeretetet pedig unalmasnak tartják. Náluk általában 2-3 évente múlik el a varázs, ilyenkor lépnek, még akkor is, ha már megvolt a lagzi, vagy gyerek is született a kapcsolatban. Ők a szenvedély szerelmesei, ennek elmúltát nem bírják elviselni.

Ne félj tőle!

Sokan rettegve várják a kritikus 4. évet, pedig nem törvényszerű, hogy elszakadjon ilyenkor a kapcsolat. Aki tart attól, hogy elveszíti párját, az minél gyakrabban idézze fel magában és egy-egy beszélgetés során párjában is, hogy milyen élményeik voltak a közös évek alatt, mit értek el együtt és milyen közös álmaik vannak még.
Törekedjenek arra, hogy kritikák helyett erősítsék, támogassák a másikat. És az is egy nagyon fontos szabály, hogy haraggal soha ne feküdjünk le! A viták utáni békülés és összebújás tovább erősíti az összetartozás érzését.

Vedd észre, ha baj van!

Mint minden válság bekövetkeztének, ennek is vannak előjelei. Ha észrevesszük ezeket, sokat tehetünk kapcsolatunkért. A szerelem kezdetén a párok gyakran tervezgetik játékosan jövőjüket: hány gyereket szeretnének, milyen lakásban élnek majd stb. Már ekkor kiderülhetnek azok a dolgok, melyekben biztosan nem értenek majd egyet, de egy nevetéssel elintézik, hogy az idő majd megoldja. De ha például azt látják, egyikük egyáltalán nem vágyik gyerekre, míg a másik egy egész focicsapatnyit szeretne, akkor ezt már a tervezgetés időszakában jobb tisztázniuk, hogy a későbbiekben ne legyen ebből feszültség. Az együttélés során a pénz, a baráti és a rokoni kapcsolatok ápolása is okozhat nézeteltéréseket. Ha például az egyikük bátran vásárolgat, míg a másik határozott céllal spórol, vagy ha a pár egyik tagja egyre több időt tölt barátaival, ahelyett, hogy szabadidejének egy részét inkább rá fordítaná, arra hívja fel a figyelmet, hogy ideje újra egyeztetniük közös terveiket, mielőtt azok teljesen más irányba indulnának.

Gyors szex – gyors válás

Egyre fiatalabban kezdjük a szexet, minél előbb meg akarjuk kaparintani az első lakást, autót, hifitornyot, és a kiszemelt helyes pasit vagy nőt is azonnal zsákmányul akarjuk ejteni. Egyre türelmetlenebbé válunk, így a kapcsolatban felmerülő vitákat is minél gyorsabban – és fájdalommentesebben – szeretnénk megoldani. Próbálunk mielőbb megszabadulni az idegesítő helyzetekből, így a kapcsolati nyavalyáktól is, ahelyett, hogy lépésről lépésre megoldanánk azokat.

Fotó: shutterstock