Sztár

Korhatártalanul Endrei Judittal: Oldjuk a stresszt, de hogyan?

Összegyűjtöttem néhány egyszerű stresszoldó praktikát, amelyet érdemes beilleszteni a szokásaink közé.

Amikor az előadásaimban a stressz témához érek, mindig megkérem a közönséget, nyújtsa fel a kezét az, akinek nincs stressz az életében. Mondanom sem kell, egyetlen kéz sem emelkedik a levegőbe, és ezen nem is csodálkozom. A stressz az életünk része, a baj csak az, ha ez tartósan, feloldatlanul marad jelen, az bizony előbb-utóbb testi tüneteket, majd betegségeket okoz. De erről bizonyára Önök is sokszor olvastak már.

Összegyűjtöttem néhány egyszerű stresszoldó praktikát, amelyet érdemes beilleszteni a szokásaink közé.

Beszélgessünk! Könnyebb legyőzni a problémákat, ha beszélünk róluk. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, és lehetetlen megváltoztatnunk mindazt, ami már elmúlt. Ha viszont a jelenben arra koncentrálunk, amit képesek vagyunk befolyásolni, akkor máris csökkenthetjük a feszültséget. Időből mindig kevés van, de ha megtanuljuk jól beosztani, mázsás súlyok gördülnek le rólunk. Én szeretek listát készíteni, örömmel húzogatom ki, amit már megcsináltam. És mindig a legnehezebbel kezdem. A kreatív tevékenység – festés, kézimunka, bármi hasonló – tökéletes módja a stressz oldásának. Elvonja a figyelmet a félelmeinkről, lefoglalja a gondolatainkat, és végül még az elkészített „műben” is örömünket leljük. Tudományosan is igazolták már, hogy a nevetés hatására a szervezetünkben örömhormonok szabadulnak fel. Ez igazi stresszoldás: nemcsak jobban érezzük magunkat, de egészségesebbek is leszünk.

Ha nincs vidám társaságunk, egy humoros film, könyv is hatásos. Aki kizárólag a saját gondolataival, problémáival van elfoglalva, gyakran idegesebb az átlagosnál. Törődjünk többet a körülöttünk lévőkkel, sőt kezdjünk önkéntes, segítő munkába. Ha másokra figyelünk, eltereljük a figyelmet a saját bajainkról. Felgyorsult világunk is stresszforrás lehet. Aki állandóan rohan, soha nem lazít, akaratlanul feszült lesz, sőt másokat is azzá tesz a környezetében. Lassítsunk időnként, ne sajnáljuk erre az időt, megtérül.

Mi mással fejezhetném be ezt az ötletsort, mint azzal, hogy a mozgás a legjobb stresszoldó. Bármilyen mozgás jó, a lényeg, hogy leljük benne örömünket, hiszen a  testnek és a léleknek egyaránt jót tesz.

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.