Bazsalikomos málnás jégkrém (190 forint egy darab)
Hozzávalók 6 db 1 dl-es jégkrémformához:
• 20 dkg málna
• 3 evőkanál méz
• 2 dl tejszín
• 3 dl natúr joghurt
• 1 csokor bazsalikom
1. A megtisztított málnát egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, a mézet és a bazsalikomot. Botmixerrel leturmixoljuk.
2. Csak ezután forgatjuk hozzá a natúr joghurtot, mert ha a turmixolás előtt tennénk bele, túlságosan folyós lenne az eredmény.
3. A krémet jégkrémformákba osztjuk, egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük. A desszertet bármilyen idénygyümölcsből készíthetjük.
Frappé (80 forint egy adag)
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 15 g instant kávé
• 12 dkg porcukor
• 2 dl jeges víz
1. Egy tálban vizet teszünk a mélyhűtőbe, vagy jégkockákat rakunk egy kancsóba, erre töltünk hideg vizet, és az egészet 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük. A frappé lényege, hogy a víz nagyon hideg legyen.
2. Egy nagy tálba mérjük az instant kávét és a porcukrot, majd ráöntjük a vizet, és elektromos habverővel 3-4 percig keverjük, míg krémesen habos lesz az állaga.
3. Lehűtött, magas poharakba töltjük, és azonnal kínáljuk. Ízlés szerint tejet és további jégkockákat tehetünk hozzá.
Joghurtos fahéjfagylalt (100 forint egy gombóc)
Hozzávalók 8 nagyobb gombóchoz:
• 3 db tojás sárgája
• 10 dkg barnacukor
• 2,5 dl tej
• 2 evőkanál őrölt fahéj
• 1 púpozott evőkanál liszt
• 3 dl natúr görög joghurt
1. A tojássárgákat fehéredésig verjük a cukorral. Hozzászitáljuk a liszttel elkevert fahéjat, majd fokozatosan felöntjük a tejjel, miközben csomómentesre keverjük.
2. Vízgőz felett, kevergetve főzve besűrítjük a krémet, majd hagyjuk teljesen kihűlni, miközben többször is átkeverjük. Amint kihűlt a főzött krém, amely kicsit nyúlós a liszttől, hozzákeverjük a natúr görög joghurtot.
3. Műanyag fagylaltostálba szedjük, lefedjük, és egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt 8-10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd gombócoljuk. Gyümölccsel, ostyával is díszíthetjük.
További házi fagylalt recepteket keres? Itt összegyűjtöttük a legfinomabbakat!
Fotó: Vrábel Kriszta