Konyha

Drága a cukrászda? Készítsünk mennyeien krémes házi fagyit fillérekből!

A fagylaltozás egyre költségesebb, mégsem múlhat el nélküle a nyár. Ma már fagylaltgép sem feltétlenül kell ahhoz, hogy finom, hideg desszerttel kedveskedjünk a családnak – méghozzá olcsón!

A trükk: hűtsünk elő mindent!

A jó fagyihoz elegendő egy turmixgép vagy botmixer is. Ahogy jönnek sorban a gyümölcsök a piacon, úgy komponálhatunk belőlük remek összeállításokat. A cukrászdai fagyival ellentétben itt mi határozhatjuk meg, mekkora adagot készítünk, és mi kerül bele. Többféle gyümölcsből is válogathatunk, vegyíthetjük a meggyet málnával, a szedret őszibarackkal, a banánt eperrel. A táplálékallergiások igényeire is jobban figyelhetünk: a laktózérzékenyeknek növényi tejjel (például kókusztejjel), a cukorbetegeknek édesítőszerekkel készülhet a nyalánkság. És persze a színezékek és állományjavítók is kimaradnak a fagyinkból. Nagyon lényeges, hogy minden hozzávalót és a tartóedényt is jól hűtsük le előző éjszaka.

Gyümölcs, és még mi más?

Turmixgéppel pépesíthetjük az előre lefagyasztott epret, málnát, ribiszkét, szedret, őszibarackot, sárgabarackot, nektarint, magozott szőlőt, banánt és ezek keverékét, bármilyen variációban. Ha túl sokat vettünk valamiből, vagy kaptunk egy nagy adag gyümölcsöt a rokonoktól, a befőzés mellett fagylaltkészítésre is felhasználhatjuk, mielőtt megromlana. A gép nélkül készített fagylalthoz a jegessé hűtött edénybe tett fagyimasszát félóránként jól át kell keverni, hogy krémes, levegős legyen.
A gyümölcsfagylaltot tejtermékekkel is tartalmasabbá tehetjük. De pontosan mivel? Vaníliás joghurttal, görög joghurttal, habtejszínnel, natúr sajtkrémmel, túróval, sűrített tejjel vagy ezek keverékével. Ízesíthetjük cukorral, csokoládéval,
barna cukorral, mézzel, levendulasziruppal, vaníliával, bazsalikommal, citrommal, citromhéjjal, mentával, fahéjjal is.

Mivel díszíthetjük?

A kész fagyit tálkákba, poharakba tálaljuk, fagylaltkanállal is formázhatunk gombócokat belőle. Ha a boltokban kapható jégkrémformákba töltjük, a gombócokkal sem kell bajlódnunk. Következhet a díszítés: szeletelt mandulával, aprított dióval, mogyoróval, darabolt natúr pisztáciával, kekszmorzsával, csokidrazséval, rolettivel, csoki- vagy kókuszreszelékkel még látványosabb a desszert. Jól mutat a fagyin néhány szem málna, szeder, áfonya is. Készen kapható csoki-, eper-, málna-, karamell­öntetekkel is fokozhatjuk a hatást.

Főzni is lehet, de nem kötelező

Az „ősi alaprecept” szerint a tejet, a tejszínt, a tojássárgáját alacsony hőmérsékleten főzik, ízesítik, és fagylaltgépbe teszik, vagy formába öntve lefagyasztják. A tojást ki lehet hagyni, de így több lehet a jégkristály a masszában. A főzésnél érdemes vigyázni, nehogy kicsapódjon a tojás, ezért az alapot állandóan kevergetni kell.

Ha viszont nincs kedvünk ehhez az aprólékos művelethez, akkor jó hírünk van: nincs rá feltétlenül szükség. Ha kihagyjuk a tojást, legyen minél magasabb a tejtermékek (tej, joghurt, tejföl, tejszín) zsírtartalma, így lesz finom krémes a fagyink. A formába tett masszát jól zárjuk le műanyag fóliával, mert szabadon hagyva romolhat az íze, és kristályosodhat.

Ha nem esszük meg azonnal, mélyhűtőben pár napig eltartható. Tálalás előtt legalább egy órával vegyük ki a mélyhűtőből, és tegyük a normál hűtőbe, így nem lesz fagyos.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete