Otthon

Borravaló-etikett: szervízdíj mellett nem kötelező, szerelőnek nem jár, de akkor kinek, mennyit adjunk?

Kínosan érezhetjük magunkat, ha nem tudjuk, egy adott helyzetben elvárják-e, hogy egy kis plusszal számoljunk a fizetségen felül, és ha igen, milyen összeget szánjunk rá. Protokollszakértő segítségével gyűjtöttük csokorba az ilyen szituációkat és az íratlan szabályokat.

A borravaló alapvetően nem kötelező, ha mégis mellette érvel az etikett, a mértéke attól függ, mennyire voltunk elégedettek a kapott minőséggel. „Ha valaki éppen annyit fizet, amennyit kell, és megköszöni a szolgáltatást, akkor is helyesen járt el, nem kell, hogy emiatt rosszul érezze magát. Olyan helyeken azonban bevett szokás többet fizetni, ahol személyre szóló gondoskodást kapunk, például masszőrnél, fodrásznál, étteremben – ez azonban országonként változhat” – mondja Görög Ibolya protokoll-szaktanácsadó.

Új tétel a számlán: a szervizdíj

A felszolgálók fizetésének jelentős részét a borravaló teszi ki, ezzel támogathatjuk és ismerhetjük el a munkájukat. „Sok vendéglátóegységben újabban már az étlapon vagy a számlán is fel van tüntetve a szervizdíj. Ha rákérdezünk, a pincérek is megmondják, hogy a végösszegbe bele van-e kalkulálva a felszolgálás díja. Ilyenkor nem szükséges ezen felül borravalót adni, de itthon sokan ekkor is rászámolnak nagyjából 10 százalékot a fizetendő összegre. Ha pedig nincs beépítve a kiszolgálás az ételek, italok árába, akkor 15  százalék a szokásos, amennyiben mindennel elégedettek voltunk” – ismerteti a szabályokat szakértőnk.

Nemcsak a szépségünket, a lelkünket is ápolják

A szépségipari szolgáltatók sokszor olyanok, mint egy jó pszichológus: gyakran a legbensőbb gondolatainkat is megosztjuk velük. Ha fodrászhoz, műkörmöshöz, kozmetikushoz, pedikűröshöz megyünk, ennek ellenére nem kötelező borravalót adni, ugyanakkor a személyre szabott elbánás miatt mégis sokszor díjazzuk a minőséget. „Ha a szolgáltató a saját vállalkozásában dolgozik, olyan árakat szab meg, amelyek neki megfelelőek. Azt az összeget fizetve, amit elkér a szolgáltatásért, teljesen rendben vagyunk. Magyarországon általában szokás mégis megtoldani a számlát körülbelül 10 százalékkal” – mondja a szakértő. De mi történik abban az esetben, ha egy fodrászatban ketten dolgoznak a  hajunkon? „Ilyenkor egyszer illik a borravaló összegét kifizetni, amin majd ők megosztoznak” – tanácsolja erre a különleges esetre Görög Ibolya.

A szerelőnek a szolgáltatás ára jár

Ha szerelőt hívunk egy otthoni meghibáso­dáshoz, felvetődhet bennünk a kérdés, hogy illik-e többet adni, mint amennyit elkér a munkájáért. „Ha megállapodunk egy összegben, annyit fizessünk: ez nem az a műfaj, ahol borravalóval kellene honorálni az elvégzett feladatot. Ellenben kávéval vagy egyéb frissítővel kedveskedhetünk a szakembernek” – javasolja a protokoll-szaktanácsadó.

Mit várhat el a taxisofőr?

Ha taxival vagy sofőrrel utazunk, szintén nem vagyunk feltétlenül kötelesek borravalót adni, de ha elégedettek voltunk, ezt kifejezhetjük némi pénzzel. Szakértőnk úgy véli, általában 10 százalék körüli borravaló a szokásos, de az összeg a távolság és az utazás kényelme alapján változhat.

Egy kis plusz a szobalánynak

A szállodai dolgozók munkáját nem feltétlenül személyenként jutalmazzuk. „A legtöbb szállodában elhelyeznek perselyeket erre a célra az éttermek bejáratánál, a recepción, vagy a wellnessrészleg pultján. Ide dobhatja be a vendég azt az összeget, amivel a jó kiszolgálást kívánja honorálni. A szobák takarítását azonban kötelező borravalóval megköszönni, az utolsó reggel az ágyneműre illik helyezni körülbelül 1000-3000 forintot attól függően, hány napot töltöttünk ott” – fejti ki Görög Ibolya.

Ha esőben érkezik az ételfutár

Ha ebédet, vacsorát rendelünk, a számla a legtöbb esetben tartalmazza a szállítási díjat, de a futárnak is érdemes egy kis extrát rászámolnunk a fizetségre. „10 százalék borravaló a szokásos, de ha például rossz az időjárás, és a futár extra erőfeszítéseket tett, lehet valamivel többel is jutalmazni” – tanácsolja a protokollszakértő.

Ahány ház, annyi szokás

A jatt kérdéséhez a világ minden táján máshogyan állnak hozzá. Utazás előtt épp ezért érdemes tájékozódni az adott ország szokásairól. „Európában jellemzően adnak borravalót, Amerikában kötelező, Japánban viszont egyenesen sértésnek veszik ezt az extra juttatást. Náluk tisztelettel és udvarias modorral fejezhetjük ki a legjobban az elégedettségünket” – mondja a szakértő.

Mivel számoljunk, ha esküvőre hívnak?

Bár nem tartozik szorosan a borravaló témaköréhez, nyáron mégis aktuá­lis, és sokaknak kínos kérdés: mennyit illik a nászajándékra szánni, ha esküvőre vagyunk hivatalosak? Görög Ibolya szerint a következő a szabály: „ha csak a szertartásra hívtak, akkor ne készüljünk nagyobb ajándékkal, azonban ha a lakodalomra is várnak minket, akkor a minimum összeg, amelyet a párra szánunk, a fogyasztásunk ránk eső része. Ha pénzt ajándékozunk, minden esetben borítékban, esetleg apró ajándékba bújtatva adjuk át. Érdemes az esküvő előtt nagyjából tájékozódnunk, milyen árfekvésű a hely, ahol a fogadást rendezik. Nyilvánvalóan nem annyiba kerül ugyanis az étel és az ital egy egyszerűbb vendéglátóhelyen, mint egy ötcsillagos hotel éttermében.”

Fotó: gettyimages