Cukkinis paprikás krumpli
Hozzávalók 4 adaghoz:
60 dkg krumpli
40 dkg cukkini
15 dkg húsos füstölt szalonna vagy füstölt hús
1 nagy fej vöröshagyma
2gerezd fokhagyma
1 db tv-paprika
2 szem paradicsom
só, frissen őrölt bors
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
1 db tojás
3 evőkanál liszt
1. Egy nagy lábosban zsírjára sütjük a felkockázott szalonnát vagy füstölt húst, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Enyhén megsózzuk, megdinszteljük.
2. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménnyel, hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát, a zúzott fokhagymát és a hámozott, kockázott burgonyát. A keveréket megdinszteljük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, borssal ízesítjük, és lefedve félig puhára főzzük a krumplit.
3. Közben darabokra szeljük a cukknit is, hozzáadjuk a félkész krumplihoz. Ha szükséges, öntünk még rá egy kevés vizet, és lefedve kb. 10 perc alatt készre főzzük. Csipetkét szaggatunk bele.
Nyári zöldségraguleves
Hozzávalók
4 tányérhoz:
50 dkg paradicsom
25 dkg cukkini
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó vagy zöldbab (fagyasztott)
10 dkg burgonya
10 dkg szárzeller
2-3 levél kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-1 kis csokor bazsalikom, kakukkfű és oregánó
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
1 teáskanál ecet
1. Az apróra vágott hagymát puhára dinszteljük az olívaolajon. Hozzáadjuk a hámozott, felkarikázott répát, a kockázott cukkinit, a burgonyát, a szárzellert és a zúzott fokhagymagerezdeket. Rászórjuk a felaprított zöldfűszereket, megsózzuk, megborsozzuk, majd a zöldségeket 10 percig dinszteljük.
2. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és a zöldborsót is, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Sóval és borssal ízesítjük, és 15-20 perc alatt készre főzzük a levest.
3. A legvégén tesszük hozzá a csíkozott kelkáposztát, ezzel már csak egyet forraljuk. Ha szükséges, sózzuk és 1 teáskanálnyi ecettel ízesítjük. Minél többféle zöldséget használunk, annál finomabb lesz. A maradék zöldségek felhasználására is tökéletes megoldás.
Gombás-paradicsomos bulgur
Hozzávalók 4 adaghoz:
80 dkg lecsópaprika
50 dkg lédús paradicsom
30 dkg csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
2 evőkanál őrölt pirospaprika
20 dkg bulgur
15 dkg szárazkolbász
olaj
1. Az apróra kockázott vöröshagymát olajon puhára dinszteljük. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomot.
2. Felöntjük 1,2 dl vizzel, majd megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve 15 percig főzzük a lecsós alapot.
3. Hozzáadjuk a bulgurt, a megtisztított gombát – ha kisebbek, akkor egészben, ha nagyobbak, darabolva –, és a felkarikázott kolbászt. Lefedve, takaréklángon 15 percig főzzük, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Sóval, borssal ízesítjük.
Fotó: Vrábel Kriszta