Konyha

Négyféle étel is kijön egy nagyobb darabból: főzzünk jókat olcsón sütőtökből – 4 recept

A cukrozott üdítők, mesterséges édesítők világában különösen hasznos, ha rátalálunk egy természetes édes ízre, mint a sütőtök.

Édesség, cukor nélkül

Többféle sütőtököt kaphatunk a piacon, a legkönnyebben a körte formájú sonkatökkel boldogulhatunk, mert jobban befér a sütőbe. Vágjuk darabokba, kaparjuk ki a magjait, és tegyük egy fóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Így nem ragad le, ha levet ereszt. A tetejét bekenhetjük mézzel, istenien karamellizálódik, de megpirul a tök cukortartalmától is. Magas hőfokon, legalább 1-1,5 óráig süssük. Mértékkel fűszerezhetjük például vaníliával, ánizzsal, kardamommal, gyömbérrel, szegfűszeggel.

Mákos sütőtöknudli

Hozzávalók:
■ liszt szükség szerint
■ 1 tojás
■ 10 dkg vaj
■ 40 dkg pucolt sütőtök
■ 2 evőkanál (nem darált) mák
■ parmezán sajt
■ só

A felkockázott tököt puhára főzzük. Leszűrjük, villával összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Megsózzuk, adunk hozzá egy egész tojást és annyi lisztet, hogy gyúrható, de lágy nudlitésztát kapjunk. Lisztezett felületen nudlikat formálunk a tésztából. Lobogó, sós vízbe tesszük, és készre főzzük. A vajat egy lábosban megolvasztjuk, megsózzuk, és rászedjük
a lecsöpögtetett nudlikat. Tálaláskor a vajas-sós nudlira egész mákot szórunk, esetleg reszelhetünk rá kemény parmezán sajtot is.

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók:
■ 45 dkg liszt + a kuglófforma szórásához
■ 20 dkg cukor
■ 1 tasak sütőpor
■ 35 dkg sütőtök reszelve
■ 2 tojás
■ 2 dl natúr joghurt
■ 1 dl olaj
■ 12,5 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez
■ reszelt narancshéj
■ őrölt fahéj, szerecsendió, gyömbérpor
a cukormázhoz:
■ 15 dkg porcukor
■ 2 evőkanál citromlé
■ 1 evőkanál víz

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát. Összekeverjük a sütemény száraz hozzávalóit, a lisztet, a cukrot, a sütőport és a fűszereket, majd hozzákeverjük a sütőtököt, a tojást, a joghurtot, a vajat, az olajat és a reszelt narancshéjat. A masszát a kuglófformába öntjük, és 55 perc alatt készre sütjük. A cukormázhoz átszitáljuk a porcukrot, elkeverjük a citromlével és a vízzel. A teljesen kihűlt kuglófra rácsorgatjuk a cukormázat, és hűvös helyre tesszük, hogy a máz megszilárduljon.

Kéksajtos sütőtökös lepény

Hozzávalók:
■ 25 dkg leveles tészta
■ 35 dkg sütőtök
■ 15 dkg kékpenészes sajt
■ 1 nagy fej lila hagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ olívaolaj
■ 1 evőkanál friss kakukkfű
■ petrezselyem

A megpucolt tököt kis hasábokra daraboljuk, és 220 fokos sütőben 30 perc alatt elősütjük. Közben a leveles tésztát kerek formájúra nyújtjuk. Rámorzsoljuk a kékpenészes sajtot, rászórjuk a vékonyra szelt lila hagymát, majd a megpuhult tököt. Kevés olívaolajat locsolunk rá, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal borsozzuk, és rászórjuk a kakukkfüvet. 25-30 percre sütőbe tesszük, és készre sütjük a lepényt. Langyosan tálaljuk.

Sütőtökkel sült csirkecombok

Hozzávalók:
■ 4 egész csirkecomb
■ 50 dkg sütőtök
■ 1 póréhagyma
■ olívaolaj
■ frissen őrölt bors
■ só

Megtisztítjuk, szárazra törüljük a csirkecombokat, alaposan besózzuk, borsot őrölünk rá, és mindet egy nagy tepsibe tesszük. A megtisztított tököt felszeleteljük, és a combok köré helyezzük. A póréhagymát is felkarikázzuk, a felét a hús köré szórjuk, az egészet megsózzuk, megborsozzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. 220 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük, először kb. 30-40 percig fóliával letakarva, majd nélküle. A sütés utolsó 5 percében rászórjuk a maradék póréhagymát, hogy szép élénk színe maradjon.

Fotó: archív