Konyha

Nyári egytálak: hússal és zöldséggel gazdagon rakott raguk olcsón – 3 recept

Melegben senkinek sincs kedve több órát a tűzhely mellett állni és két-háromféle fogást elkészíteni. Elég egy, de az legyen laktató!

A legjobb egyveleg

Ragu mindenféle húsból és zöldségből egyaránt készülhet, vannak laktatóbb és könnyedebb, „light” változatai is. Ilyenek a zöldséges, pulykás, csirkés, csirkemájas, borjús vagy halas raguk, de ha tartalmasabbra vágyunk, sertésből, marhából is készíthetjük. A változatok száma szinte végtelen: lehet magyaros, olaszos, dominálhatnak benne a Kelet ízei, vegyíthetjük gombával, zöldborsóval, spárgával, krumplival, káposztával, babbal, padlizsánnal, cukkinivel, főtt tésztákkal, fűszerezhetjük paprikával, borssal, fokhagymával, mediterrán zöldfűszerekkel, csilivel, köménnyel, curryvel, római köménnyel, gyömbérrel, mustárral, felönthetjük vörösborral, barna sörrel vagy tejszínnel.

TIPPEK

✔ A húsos ragut ugyanúgy zsírjára kell pirítani, mint a magyar pörköltet. Utána fedő alatt együtt párolódik a hús, a zöldség, amíg minden megpuhul.
✔ Ragunak nevezik az olasz tészták darált húsos, zöldséges, paradicsomos mártását.
✔ Ha kissé savanyítjuk a ragut, vetrecének is nevezhetjük. Ez régi, erdélyi étel.

Csirkés cukkinis krumplipüré- kéreggel

Hozzávalók:
✔ 30 dkg csirkemell
✔ 30 dkg cukkini
✔ 2 dl paradicsomlé
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ bazsalikom, olívaolaj
a krumplipürékéreghez:
✔ 1 kg krumpli, 2 dl tej
✔ 5 dkg vaj, só, bors
✔ 1 tojás
✔ 1 gerezd fokhagyma

Az aprított hagymát olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, és körbepirítjuk. Beletesszük a felkockázott cukkinit, a zúzott fokhagymát, 5 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a paradicsomlével, beleszórjuk az aprított bazsalikomot, és 10-15 perc alatt összeforraljuk. Krumplipürét készítünk, ha kihűlt, elkeverünk benne egy tojást és egy gerezd zúzott fokhagymát. A ragut tálba szedjük, befedjük a krumplipürével, és 220 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Gombás-kukoricás sertésragu palacsintában

Hozzávalók:
✔30 dkg sertés apróhús
✔25 dkg csiperkegomba
✔25 dkg morzsolt kukorica
✔2 evőkanál sűrített paradicsom
✔1 fej vöröshagyma
✔1 gerezd fokhagyma
✔só, bors, étolaj
✔őrölt pirospaprika
✔1 csokor petrezselyem
a palacsintához:
✔8 púpozott evőkanál liszt
✔1 tojás
✔2 dl tej, szódavíz
✔napraforgóolaj, só
✔1 kis pohár tejföl
✔1 gerezd fokhagyma

A felaprított hagymát olajban puhára dinszteljük, hozzáadjuk az apróra kockázott sertéshúst, és körbepirítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, lefedjük, és 20-25 percig pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a kukoricát és a paradicsomszószt. A ragut 20 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. Aprított petrezselyemmel ízesítjük. Hagyományos módon sós palacsintát készítünk: a lisztet elkeverjük a tojással, a tejjel, 3 evőkanál olajjal, sóval és annyi szódavízzel, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Kisütjük a palacsintákat, beléjük töltjük a ragut, és sorban tűzálló tálba helyezzük. A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a palacsinták tetejére kenjük, és 220 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Sertésragu hentes módra

Hozzávalók:
✔ 60 dkg sertéshús
✔ 15 dkg füstölt sonka
✔ 30 dkg kovászos uborka
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 3 evőkanál napraforgóolaj
✔ 20 dkg rizs

Napenergiával készül

Ilyenkor szinte minden napos helyen ott sorakoznak az öblös befőttesüvegek, kovászolódik az uborka, a finom nyári hűsítő savanyúság. Egészséges, friss zöld példányokat vásároljunk, tisztítsuk meg, vágjuk le a végüket, és vágjuk fel az uborkákat hosszában négyfelé, majdnem végig. Kapor és fokhagyma a fűszere, sós vízzel leöntjük, és a tetejére kenyér kell (van, aki hámozott, felkarikázott krumplival készíti). Két-három nap alatt elkészül, nincs vele dolgunk, de kistányérral takarjuk le.

A lereszelt vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felcsíkozott húst, és körbepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az aprított fokhagymát, öntünk alá 1 dl vizet, és lefedve 30 percig pároljuk, majd levesszük a fedőt, és zsírjára sütjük. Beletesszük a felcsíkozott sonkát és a szintén csíkokra vágott uborkát. Pár percig pirítjuk, majd 1 dl vizet öntünk alá, lefedjük, és 25 percig együtt pároljuk a ragut. Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával kínáljuk.

Fotó: archív