Konyha

Vacsora gyorsan, könnyen: a legolcsóbb csőben sültek az egész családnak

Elég mindent összedobálni egy tepsibe, és már mehet is a sütőbe az étel, ami szinte magától készül el.

Ijesztően hangzik melegben tepsiben sütni, mégis jobb, mint a főzés, mert nem kell mellette állni, csak időnként másodpercek alatt ellenőrizni – az étel „magától” elkészül. És éppen nyáron lehet a rengetegféle zöldségből változatos kompozíciókat összeállítani. Akár köretnek, akár könnyű főételnek.

Használhatunk előre kissé megpárolt sárga vajbabot, ceruzababot, tölthetünk közé sajtot, túrót, darált húst, készülhet zöldséges rakottas cukkiniből, padlizsánból, színes paprikákból, krumpliból és paradicsomból, kelkáposztából, póréhagymából, de még zellerből is.

Édes koktél

A koktélparadicsom nemcsak saláták, de édességek alapanyaga is lehet. Ha nálunk egyelőre szokatlan is, a francia cukrászdákban kapható a karamelles koktélparadicsom. Így készíthetjük: karamellt olvasztunk 10 dkg porcukor, egy kevés víz és 5 cl balzsamecet összefőzéséből. 20 dkg koktélparadicsomot fogvájóra szúrunk. A karamellbe belekeverünk 3 dkg szezámmagot, visszatesszük a tűzre, enyhén forraljuk, és sorra belemártjuk a koktélparadicsomokat. Papírra tesszük száradni és hűlni, és pici muffinpapírban is tálalhatjuk.

Besamel-tippek

Hideg tejjel öntsük fel a mártást, és használjunk kézi habverőt. Ezzel könnyebb csomómentesre keverni a besamelt.

A kimért tej felével indítsunk, a mártás így is besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, még mindig adhatunk hozzá tejet.

Ha túl híg lett, keverjünk hozzá egy kis reszelt sajtot.

Bazsalikomos csirkemell koktélparadicsommal

Hozzávalók:
✔ 60 dkg csirkemell
✔ 80 dkg apró szemű újkrumpli
✔ 50 dkg koktélparadicsom
✔ 3 gerezd fokhagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 csokor friss bazsalikom
✔ 5 evőkanál olívaolaj

A burgonyát meghámozzuk vagy lekaparjuk, a burgonyákat félbevágjuk. Tűzálló tálba tesszük, és elkeverjük az egészben hagyott koktélparadicsomokkal. Alaposan megsózzuk, rálocsoljuk az olívaolajat, elkeverjük az aprított bazsalikom felével és az aprított fokhagymával. A zöldségek közé helyezzük a sózott csirkemelleket. Lefedjük alufóliával, és 230 fokos sütőben 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve kissé rápirítunk.

Csirkecombok nyári zöldségekkel

Hozzávalók:
✔ 4 csirkecomb
✔ 20 dkg cukkini
✔ 20 dkg padlizsán
✔ 30 dkg paradicsom
✔ 2 db kápiapaprika
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 3,5 dkg vaj
✔ 3 dkg liszt
✔ 4 dl tej
✔ só, frissen őrölt bors

Besamelt készítünk: vajon fehéredésig megfuttatjuk a lisztet, fokozatosan hozzákeverjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi őrölt szerecsendióval, 2 gerezd aprított fokhagymával ízesítjük. Takaréklángon, kevergetve, közepesen sűrűre főzzük. A zöldségeket daraboljuk, sózzuk, tűzálló tálba helyezzük. Ráöntjük a besamelt, és a zöldségek tetejére helyezzük a megsózott, olajjal megkent csirkecombokat. Alufóliával lefedjük, és 230 fokos sütőben 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve kissé megpirítjuk.

Baconos zöldséggratin

Hozzávalók:
✔ 30 dkg cukkini
✔ 50 dkg paradicsom
✔ 30 dkg padlizsán
✔ 15 dkg bacon
✔ 5 dkg zsemlemorzsa
✔ 5 dkg ementáli sajt
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ 5 evőkanál olívaolaj
✔ só, frissen őrölt bors

A zöldségeket felkarikázzuk. A morzsát elkeverjük az aprított petrezselyemmel, a reszelt sajttal, sóval, frissen őrölt borssal. Tűzálló tál aljára szórjuk a morzsa felét, rárétegezzük a bacont, erre tesszük a zöldségeket. Rászórjuk a maradék morzsát, majd meglocsoljuk olívaolajjal. 230 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Hagymás-káposztás tarja csónakkrumplival

Hozzávalók:
✔ 80 dkg tarja
✔ 3 vöröshagyma
✔ 35 dkg kelkáposzta
✔ 80 dkg burgonya
✔ só, bors
✔ fél dl olívaolaj

A megpucolt, csónak formájúra vágott krumplit nagy tepsibe helyezzük. Összekeverjük a szeletelt hagymával és a felcsíkozott káposztával. Sózzuk, borsozzuk. Közé helyezzük a sózott, borsozott tarjaszeleteket, olajjal meglocsoljuk, lefedjük alufóliával, és 50 percig fólia alatt, majd 15 percig fólia nélkül sütjük.

Fotó: archív

fotó: archív