Kissé pityókásan
Rum, bumm!
A rumot cukornád levéből vagy melaszból erjesztik. Süteményekhez vagy koktélokhoz általában a fehér rum alkalmas, annak a legkisebb az alkoholtartalma. A barna rumot karamellel színesítik, és több mint 3 évig érlelik. Vannak fűszeres rumok is, amelyeket fűszernövényekkel ízesítenek.
Konyak, brandy?
Mindkettő borpárlat, feltalálásukkor a bor tartósítására szánták, tengerészeknek, de konyaknak csak akkor nevezhetjük, ha a francia Cognacból származik.
Likőrborok
A likőrborok is kedveltek, ezekben az alkoholtartalmat égetett szesz hozzáadásával növelik. Likőrbor a portói, a sherry, a Madeira de még a fűszeres vermutok is.
Whisky-kehely
Hozzávalók:
17 dkg liszt
3 dkg keserű kakaó
5 tojás
15 dkg cukor
4 evőkanál whisky
1 teáskanál szárított élesztő
1 tasak vaníliás cukor
a krémhez:
5 dl tej
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
5 dkg liszt
3 tojás
2 evőkanál Marsala likőr
meggybefőtt
Habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a whiskyt, a lisztet, az élesztőt, a kakaót és a vaníliás cukrot. 20 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük, és 35 percig sütjük. A krémhez felforraljuk a tejet a vaníliarúddal, és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, a likőrrel, a liszttel, majd felengedjük a tejjel, és lassú tűzön besűrítjük. Csíkokra vágjuk a piskótát, a krémmel és a meggyel felváltva 6 kehelybe rétegezzük. Néhány órára hűtőbe tesszük.
Rumos angolkrém
30 dkg babapiskóta
10 szem kandírozott cseresznye
5 dkg mandula
1 evőkanál csokireszelék
rum
tojáslikőr
keserű kakaó
a krémhez:
5 dl tej
3 tojássárgája
9 dkg cukor
6 dkg liszt
1 tasak vaníliás cukor
A tetejét meghintjük a kakaóval, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Brandys rizspuding
30 dkg rizs
7,5 dl tej
3 evőkanál cukor
3 tojás
1 evőkanál őrölt fahéj
5 szem szegfűszeg
1 vaníliarúd
25 dkg aszalt gyümölcs
1 pohár brandy
20 dkg porcukor
só