Vízi ízek
Ha egészségesen akarunk étkezni, egy héten legalább egyszer halat kellene ennünk. Számos tengeri hal kapható nálunk, fehér húsú, száraz halak, mint a lepényhal, a tőkehal vagy a zsírosabb afrikai harcsa, tonhal, lazac. Hazai halfajtáink között is találni száraz húsút: a busát, a süllőt, a pisztrángot. Frissen, filézve, szálkák nélkül, mélyhűtve, konzervben, füstölve, páclevekben vagy akár sütésre teljesen előkészítve, bepanírozva juthatunk hozzájuk.
Érdemes étkezéseinket makrélával, heringgel, salátáinkat garnélarákkal vagy szardellával gazdagítani, hogy szervezetünk hozzájuthasson a halakban és tenger gyümölcseiben meglévő fehérjéhez, A-, E- és B-vitaminokhoz, valamint a szelénhez, jódhoz, cinkhez, magnéziumhoz.
Halfortélyok
● A tengeri halak sokaknak zavaró illatát tejben vagy fokhagymás tejben való áztatással semlegesíthetjük.
● A fehér húsú halakat (süllő, harcsa, pisztráng, nyelvhal) mérsékeltebben, a barna húsú halakat (ponty, busa, tonhal) intenzívebben fűszerezhetjük.
● A hal a legjobb házi gyorsétel. Percek alatt süthető, főzhető, párolható, mert nincs benne kötőszövet. Legjobb ha roston, grillen, sütőben vagy mikróban készítjük, így kijönnek a legjobb ízei zsiradék hozzáadása nélkül is.
Fokhagymás joghurtban érlelt harcsafilé
Hozzávalók:
■ 70 dkg harcsa
■ 2 dl joghurt
■ 1 fej fokhagyma
■ 2 szál újhagyma
■ olaj
■ őrölt bors, só
a körethez:
■ 50 dkg burgonya
■ 10 dkg vaj
■ 1 dl tej
■ 5-10 dkg juhtúró
■ ízlés szerint petrezselyem
Futtassuk meg kevés olajban a fokhagymát, majd keverjük el a joghurttal. Fektessük ebbe a pácba a megborsozott harcsafilét, és egy estét érleljük hűtőben. Másnap csepegtessük le, és kevés olajban szeletelt fokhagymával és karikázott újhagymával süssük meg. A hagymákat csak akkor tegyük az olajba, amikor a hal egyik oldala már megsült. Hagyományos pürét készítsünk köretnek kevesebb sóval, ahhoz keverjük még melegen a túrót és a vágott petrezselymet.
Zöldséges rétesben sült pisztrángfilé
Hozzávalók:
■ 4 pisztrángfilé
a réteshez:
■ 1 csomag réteslap
■ 2 sárgarépa
■ 1 póré
■ 1 cukkini
■ 1 zöldpaprika
■ tojás
■ olaj
■ bazsalikom
■ őrölt bors, só
■ 4 adag párolt rizs
a mártáshoz:
■ 1,5 evőkanál torma
■ 2 dl tejszín
■ 1 evőkanál
■ keményítő
■ őrölt bors, só
A pisztrángot filézzük ki, nyúzzuk meg, majd sóval, borssal és bazsalikommal fűszerezzük be. A zöldségeket vágjuk vékony hasábokra, kevés olajban futtassuk meg, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk félpuhára. Hagyjuk kihűlni. A réteslapcsomagot nyissuk szét 3 lapra. Az alsó egyharmadra hosszanti irányban tegyük rá a párolt rizst, arra a halat, majd a zöldséget. A végeit hajtsuk rá, majd tekerjük fel. Kenjük meg felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben süssük meg. A mártáshoz a tejszínt a keményítővel keverjük el, sózzuk, borsozzuk meg, és szórjuk bele a tormát. Rövid ideig forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön, majd ezzel a mártással tálaljuk a pisztrángos rétesünket.
Zöldséges fogasgombócok
Hozzávalók:
■ 70 dkg fogasfilé (bőr nélkül)
■ fél sárgarépa
■ 1 zöldpaprika
■ fél póréhagyma
■ 2 tojás
■ liszt
a körethez:
■ 60 dkg burgonya
■ 10 dkg paraj
■ fél sárgarépa
■ fogas csontjából alaplé
■ 3 gerezd fokhagyma
■ őrölt bors, só
Először daráljuk le a halat. Vágjuk apró kockákra a zöldségeket, és a halalaplében forrázzuk le. Hűtsük ki, majd keverjük a halhoz, gyúrjuk hozzá a tojást, sót, borsot és annyi lisztet, hogy pogácsákat tudjunk belőle szaggatni. A hallevesben főzzük meg a burgonyát, és amikor félig puha, tegyük mellé a halpogácsákat is. Ha azok megfőttek, a helyükre tegyük a parajlevelet, a vékony csíkokra vágott sárgarépát, a szeletelt fokhagymát, és főzzük készre.
Gyors busa csípős laskatésztával
Hozzávalók:
■ 60 dkg busa
■ 4 dl halászlé
■ 1+1 dl tejföl
■ 2 evőkanál liszt
■ csípős paprika
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 zöldpaprika
■ 1 paradicsom
■ 6 gerezd fokhagyma
■ olaj
a tésztához:
■ 4 adag laskatészta
■ csípős paprikakrém
■ 3 dl tejföl
■ olaj, só
Az apró kockákra vágott hagymát kevés olajban pirítsuk meg, és keverjük hozzá a kockákra vágott busafilét. Ha megpirult, tegyük bele a fokhagymát, a paprikát, végül a paradicsomot is. Engedjük fel halászlével, és így főzzük meg a halat. Tejfölös habarással sűrítsük be. A laskatésztát főzzük ki úgy, hogy a vízbe paprikakrémet teszünk, ha kész, sóval és tejföllel keverjük el, és serpenyőben visszamelegítve tálaljuk.
Rakott lazac
Hozzávalók:
■ 1 csomag friss lasagne
■ 60 dkg lazac
■ fél csokor kapor
■ 1 cukkini
■ fél padlizsán
■ 10 dkg gomba
■ cukor, só
■ 10 dkg liszt
■ 10 dkg vaj
■ 6 dl tej
■ 20 dkg reszelt sajt
■ 4 tojás
■ őrölt szerecsendió
■ őrölt bors, só
Dörzsöljük be a lazacot sóval, kevés cukorral és vágott kaporral. A lisztből, vajból és tejből főzzünk besamelt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg őrölt szerecsendióval, és ha kihűlt, egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Tisztítsuk meg, és szeleteljük fel a zöldségeket, és sóval, borssal pároljuk meg mindet. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, tegyünk az aljára egy réteg tésztát, arra a padlizsánt, besamelt, ismét tésztát, lazacot, cukkinit, besamelt, tésztát, gombát, besamelt és végül a sajtot. 170 fokra előmelegített sütőben süssük meg.
Fotó: pexels