Egészség

Szamárköhögés: kinek és mikor van szüksége ismétlő oltásra, hol lehet kérni?

A vakcinát, amelyből folyamatosan érkeznek a szállítmányok az országba, a  háziorvos írja fel, a recepttel a gyógyszertárban lehet kiváltani.

Sajnos az utóbbi hetekben tovább nőtt a szamárköhögéses megbetegedések száma. Ez a baktérium okozta, rendkívül fertőző betegség banális légúti tünetekkel kezdődik, és erősödő, főleg éjszaka jelentkező, elhúzódó, görcsös köhögési rohamokkal jár. Ha ilyet tapasztalunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz! A rohamok akár hányásig vagy ájulásig is fokozódhatnak, a betegség viszont antibiotikummal kezelhető.
A kisbabák a kötelező oltási program részeként többször is védőoltást kapnak ellene: az első oltást két hónaposan, a harmadikat négy hónaposan. Ilyenkor még kell egy hónap, hogy kialakuljon a védettség, így a szamárköhögés a hat hónapos kornál fiatalabb picikre különösen veszélyes, már haláleset is előfordult miatta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a friss szülőket, hogy az első két hónapban ne menjenek vendégségbe, közösségbe az újszülöttel, és a látogatók fogadását is korlátozzák. A 18 hónapos kisgyerekek, illetve az iskolások 6 és 11 éves korban ismétlő oltást kapnak, de a felnőtteknek is ajánlott lenne 10 évente újraoltatniuk magukat. A vakcinát, amelyből folyamatosan érkeznek a szállítmányok az országba, a  háziorvos írja fel, a recepttel a gyógyszertárban lehet kiváltani. A felnőttek oltóanyagáért 12 500 és 15 500 forint közötti összeget kell fizetni. A még oltatlan csecsemők védelme érdekében a várandósság 3. trimeszterében lévő kismamáknak és a közeli családtagoknak különösen ajánlják a védőoltást.

Fotó: adobestock