Konyha

Főzzünk jókat olcsón római tálban: 4 recept kenyértől a sültekig képekkel

A római tál az egyik legpraktikusabb konyhai eszköz: elég mindent beledobálni, betolni a sütőbe, az étel szinte magától készül el.

Rakjuk bele!

A sült húsok kiszáradhatnak a tepsiben, de ha cserépben sütjük őket, ez nem fordulhat elő. Ráadásul, ha kitaláltuk a receptet, és előkészítettük a hozzávalókat, a hasznos edény mindent elvégez helyettünk és alig kell a sütéshez zsiradékot használni. Egészséges, és nem fröcsköli tele a konyhát. Nagyobb sertés- és marhahúsokhoz, vadakhoz remek, a kacsa nem lesz száraz, a csirke pedig pillanatok alatt omlóssá válik benne. Zöldségek és húsok átveszik egymás aromáját, a végeredmény egy illatos egytálétel. De édességet vagy kenyeret is süthetünk benne.

Római tál tippek

✔ Mialatt a hozzávalókat előkészítjük, áztassuk be a római tálat hideg vízbe, legalább egy órára.
✔ Mindig hideg sütőbe tegyük a római tálat, és a hőmérsékletet fokozatosan emeljük a sütés során.
✔ Az ételszagtól ecetes vagy szódabikarbónás vízzel tisztítsuk meg.

Göngyölt zöldfűszeres malaccsászár

Hozzávalók:
✔ 1,5 kg körüli bőrős malaccsászár
✔ 3 evőkanálnyi szárított zöldfűszerkeverék (készítsük magunk: kakukkfű, oregánó, bazsalikom, majoránna)
✔ fél dl olívaolaj
✔ 70 dkg krumpli
✔ 3 szem vöröshagyma
✔ só, bors

A malac bőrős felét éles késsel sűrűn beirdaljuk, és a hús mindkét oldalát nagyon alaposan megsózzuk, megborsozzuk. A húsos oldalát egyenletesen megszórjuk a zöldfűszerkeverékkel. Feltekerjük, megkötözzük, és az előzőleg beáztatott római tálba helyezzük. Elrendezzük körülötte a hámozott, karikákra vagy csíkokra vágott krumplit és a vastagon felszeletelt hagymát. Sózzuk, borsozzuk. A lefedett tálat hideg sütőbe tesszük, és 200 fokra felmelegítjük, majd az ételt 2 órán át sütjük. Levesszük a fedelet, a hőfokot a maximumra növeljük, a malac bőrét megkenjük olívaolajjal, és ropogósra sütjük a bőrt.

Rusztikus kenyér

Hozzávalók:
✔ 70 dkg fehér kenyérliszt (BL 80) de használhatunk BL 55-t is
✔ 1 teáskanál szárított élesztő
✔ 2 teáskanál só
✔ kb. 4,5 dl langyos víz
✔ 2 evőkanál olívaolaj

Előző este a lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval és az élesztővel. Kanállal hozzákeverjük az olívaolajat és a vizet, annyit, hogy nagyon sűrű nokedli állagú tésztát kapjunk, azzal a különbséggel, hogy kanállal éppen hogy elkeverjük. Konyharuhával lefedjük, szobahőmérsékleten egy éjszakán át kelesztjük. Másnapra a tészta magától összekel, nagyon lágy, lukacsos kovásszerű masszát kapunk. Lisztezett kézzel átforgatjuk a tésztát. Közben a tálat langyos vízben áztatjuk 1 órán át. Hideg sütőbe tesszük, és 230 fokra melegítjük. A forró tálat liszttel kiszórjuk, lisztezett kézzel beleszedjük a kenyértésztát, és 40-45 perc alatt készre sütjük.

Zöldséges csirkecombok

Hozzávalók:
✔ 4 felső csirkecomb
✔ 50 dkg krumpli
✔ 40 dkg brokkoli
✔ 2 nagyobb szál sárgarépa
✔ 20 dkg gomba
✔ 10 dkg kelbimbó
✔ 2 közepes fej vöröshagyma
✔ só, frissen őrölt bors
✔ fél dl olívaolaj

A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk. Mindet az előre beáztatott római tálba helyezzük. Elkeverjük az olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal. Kézzel átkeverjük, hogy mindenhova jusson olaj. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, a zöldséghalom tetejére helyezzük, lefedjük a tálat, és hideg sütőbe téve 230 fokra melegítjük, majd 80 percen át sütjük az ételt.

Krumplis rakott kel

Hozzávalók:
✔ 1 kg nagy szemű krumpli
✔ 50 dkg kelkáposzta
✔ 50 dkg darált sertéshús
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 evőkanál őrölt pirospaprika
✔ só
✔ frissen őrölt bors
✔ 1 evőkanál szárított majoránna
✔ 1 teáskanál őrölt kömény
✔ 5 dl tejföl
✔ olaj

A krumplit héjastól megfőzzük. Ha teljesen kihűlt, meghámozzuk, felkarikázzuk. A pörkölthöz az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Belekeverjük a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk alá. Majoránnával ízesítjük. Rövid szafttal majdnem teljesen puhára főzzük. A káposztát egészben, sóval, majoránnával és köménnyel ízesített vízben megfőzzük és lecsepegtetjük. Az előzőleg langyos vízbe áztatott római tálban rétegezzük a hozzávalókat: egy sor krumplit teszünk az aljára, megsózzuk, majd következik a húsragu, káposztalevelek, tejföl. Folytatjuk a rétegezést, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A legtetejére káposzta és tejföl kerül. A tálat lefedve hideg sütőbe tesszük, és 230 fokra melegítjük. 30 percig sütjük, az utolsó 10 percre levesszük a fedelét, hogy megpiruljon.

Fotó: archív