Otthon és Kert

A horvát nyaralás növénykincsei: így gondozza a hazahozott virágokat

Bár nem feltétlenül örvendetes, egyáltalán nem ritka, hogy nyaralás alatt egy-egy hajtás, pár virágmag bepottyan a táskánkba. De mit tegyünk a hazahozott növényekkel?

Mindig elolvasom a Kertészkalauz rovatát, a válaszokból sokat tanulok és hasznosítok. A mostani problémámra nem találtam megoldást, így most öntől szeretnék kérni tanácsot. A Rab-szigetről hoztam magokat. Most már 5 éves. Eddig konténerben tartottam, és télire bevittem. Idén tavasszal kiültettem, a kérdésem az, hogy télire kint lehet-e hagyni. A 2-es képen szintén a Rab-szigetről való növény van. Hajtást tudtam létrehozni belőle, és szerencsére meg is eredt. Télire ezt is bevittem. Kérdésem, hogy télálló-e? A 3-as képen látható futóvirágot Puláról hoztam. Gyönyörű szép virágokat hozott, és a háromszorosára nőtt. A növényről semmit sem tudok, így azt sem, mit igényel télen. Válaszát előre is köszönöm! – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Az első képen látható növény a Caesalpinia gilliesii, egy mediterrán klímán élő pillangósféle. A gond az vele, hogy ugyan vannak helyek és évek, amikor képes kitelelni Magyarország bizonyos, enyhébb, kiegyenlítettebb telű részein, de nem biztos a télállósága. Egyes források szerint akár mínusz 15 fokot is elvisel, de mi inkább dézsában tartjuk, teleltetőben, és önnek is ezt javaslom.

A második képen egy murvafürt látható. Ez a növény sem télálló, sőt, ajánlatos 10–12 fok között teleltetni, és nagyon keveset öntözni a tél folyamán, különben a lombhullás és gyökérrothadás végez vele.

A harmadik növénye egy kristályvirág. Ez a növény védett helyen képes kitelelni, de előfordul, hogy 10 évig kitelel, majd a 11.-ben elfagy. Persze ez attól függ, mennyire hideg, mennyi ideig, és mennyire nedves az a bizonyos tél. Én a biztonság kedvéért egy kis cserépben tartanék pótlásnak belőle. A növény egyébként tűző napon, sziklakertben érzi jól magát, vízigénye pozsgás jellegéből adódóan igen kicsi. Hajtásdugványozással szaporítható.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: pexels