Konyha

Májas receptek: 4+1 hó végi spórolós étel képekkel

A máj sokaknak nem a kedvence, pedig jól elkészítve a legfinomabb fogások egyike. Ráadásul nem is drága, így szuper választás hó végén is.

Májas tippek

✔ A májat csak a sütés után sózzuk meg, másképp túl kemény lesz.
✔ Nagyon finom lesz, ha sütés előtt 1 órára.tejbe vagy íróba áztatjuk.
✔ A maradék sült májat töltelékekben, rizottókban is felhasználhatjuk.

Mustáros-tárkonyos májpástétom pitetésztában

Hozzávalók:
✔ 30 dkg liszt
✔ 15 dkg vaj vagy margarin
✔ 1 tojás, só
✔ 50 dkg darált sertéshús
✔ 25 dkg csirkemáj
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1,2 dl tejföl
✔ só, bors
✔ 1 tojás+1 tojás a tészta kenéséhez
✔ 1 csapott evőkanál szárított tárkony
✔ 1 teáskanál mustár
✔ 3-4 evőkanál olívaolaj

A lisztet elkeverjük egy nagy csipet sóval, hozzáadjuk az apróra kockázott, hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Beleütjük a tojást, összedolgozzuk a tésztát, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Az apóra kockázott hagymát olajon megdinszteljük. Beletesszük a húst, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a késsel elkapart májat. Tárkonnyal, sóval, borssal fűszerezzük, és 35-40 percig lefedve pároljuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne először a tejfölt, majd ha meghűlt a ragu, a tojást is. Mustárral ízesítjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztezett felületen 7-8 mm-re kinyújtott tésztát félliteres őzgerincformába helyezzük. Beleszedjük a tölteléket, a tészta széleit visszahajtogatjuk, és az előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Óvatosan egy sütőlemezre borítjuk, megkenjük a felvert tojással a tésztát, és 5 percre visszatesszük a sütőbe.

Körtés kacsamájas magos brióssal

Hozzávalók:
✔ 20 dkg pecsenyekacsa-máj
✔ 5 dkg húsos szalonna
✔ 5 dkg arany mazsola
✔ 1 kis fej vöröshagyma
✔ 1 vilmos körte
✔ 4 evőkanál tejszín
✔ 1 evőkanál vaj
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 1 teáskanál szárított majoránna
a brióshoz:
✔ 35 dkg finomliszt
✔ 5 dkg vaj
✔ 1 dl natúr joghurt
✔ 1,8 dl langyos víz
✔ 5 g szárított (vagy 2,5 dkg friss) élesztő
✔ 1 teáskanál só
a kenéshez:
✔ 1 tojás
✔ 1,5 dkg szezámmag
✔ 1,5 dkg lenmag

A felkockázott szalonnát és a hagymát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt májat, a majoránnát és a mazsolát. 15 perc alatt készre sütjük. Levesszük a tűzről, beletesszük a mazsolát, a tejszínt és a maradék vajat. Sóval, borssal ízesítjük, botmixerrel krémesítjük.
A hámozott körtét egészen apróra vágjuk, és elkeverjük a májkrémmel. A magok és a tojás kivételével a tészta hozzávalóit összekeverjük, ruganyosra dagasztjuk. 1,5 órán át kelesztjük. A kelesztés után nyolc részre osztjuk.a tésztát, fokozatos sodrással hosszú kukacokat formázunk belőle. Csiga alakban feltekerjük a kukacokat, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a magokkal. 230 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Egyszerű csirkemájkrém

Hozzávalók:
✔ 20 dkg csirkemáj
✔ 5 dkg húsos szalonna
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 4 evőkanál húsleves
✔ 2 csapott evőkanál zsír
✔ 1 teáskanál mustár
✔ só
✔ frissen őrölt bors

A felkockázott szalonnát és a hagymát egy kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett, feldarabolt májat. 15 perc alatt készre sütjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a húslevet, a mustárt, a maradék zsírt, sóval, borssal fűszerezzük, és botmixerrel krémesítjük.

Baconbe göngyölt rántott máj hagymás krumplipürével

Hozzávalók:

✔ 50 dkg csirkemáj
✔ 10 dkg szeletelt bacon
✔ liszt, morzsa
✔ 2 tojás a panírozáshoz
✔ étolaj a sütéshez
✔ 80 dkg krumpli
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ 2 evőkanál Worcester-szósz
✔ 1 teáskanál mustár
✔ 5 dkg vaj
✔ 1 dl tej
✔ só, frissen őrölt bors

A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, bő, sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt leszűrjük, villával összetörjük, elkeverjük a vajjal és a tejjel. A megpucolt hagymát félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük, kevés olajban ropogósra sütjük. Elkeverjük a krumplipürével, majd sóval, borssal, mustárral és a Worcester-szósszal ízesítjük. A májat megmossuk, és hagyjuk megszáradni. Minden májdarabot betekerünk egy-egy szelet baconszalonnába, fogpiszkálóval megtűzzük. Először a lisztben, majd a felvert, enyhén sózott tojásban, végül a zsemlemorzsában forgatjuk meg. Serpenyőben olajat forrósítunk, és ropogósra sütjük a májakat.

Zsírban sült kacsamáj

Télen remek vacsora egy forró teához, puha kenyérrel. Egy 60 dekás máj többszöri alkalomra is elég. A májat egy éjszakára tejbe áztatjuk, majd a tejből kivéve, tűzálló edénybe téve és olvasztott kacsa- vagy libazsírral leöntve, fokhagymagerezdekkel és vöröshagymacikkekkel megszórva, lefedve, közepes lángon, egyszer megfordítva megsütjük. Üvegedénybe téve megsózzuk, esetleg paprikát is szórunk rá, és lehűtjük, amíg megdermed. Süthetjük saját készítésű kacsazsírban is, amit magunk olvasztottunk ki kacsahájból.

fotó: archív