Lélek

Gyerünk ki a szabadba! 4 tipp, hogy mit csináljunk a gyerekkel a kiránduláson

Használjunk ki minden napsütéses napot, és siessünk ki a természetbe családostul!

Viszlát monitor!

Amikor csak tehetjük, szervezzünk családi kirándulást! A természetjárás nem csak azért hasznos, mert egy csuda jó program, hanem mert a gyerekeket is ki tudjuk robbantani a számítógép és a tévé fogságából. Ráadásul hiába van otthon hétvégenként az egész család, mégis általában mindenki talál magának valami külön elfoglaltságot. Egy jó kis közös kiruccanás a természetbe viszont összehozza a család apraja nagyját, egy valódi együtt töltött napra. Hívjuk el akár a szomszéd családot is! Minél többen megyünk, annál jobb!

A természet ereje

A legtöbb időnket a négy fal között töltjük. Ám amikor kimegyünk a természetbe, és magunkba szívjuk a friss levegőt, akkor nem csak az egészségünkért teszünk, de a hangulatunk is sokkal jobb lesz. Rengeteg energiával töltődünk fel, aminek nagy hasznát vesszük majd a dolgos hétköznapokon.

Mit vigyünk magunkkal?

Csak azt pakoljuk be a hátizsákba, ami feltétlen szükséges, hiszen azt egész nap cipelnünk kell majd. Legyen nálunk inni és ennivaló, friss gyümölcs, esőkabát, papír zsebkendő, pléd, esetleg egy kis csoki.

Mit csináljunk?

Készüljünk különböző játékokkal, hogy ha a gyerekek maguktól nem találják fel magukat az erdőben, akkor se unatkozzanak. Íme néhány tipp:

  1. Kitalálós: Gyűjtsünk terméseket, leveleket, csigaházakat, fadarabokat, gyümölcsöket. Bekötött szemmel próbáljuk meg kitapogatni, hogy mi akadt a kezünkbe!
  2. Kincskeresés: Rejtsünk el apró kincseket vagy finomságokat az erdőben, a gyerekek – vagy akár a felnőttek is – pedig keressék meg. Segítsük őket a kutatásban hideg, meleg, langyos vezényszavakkal.
  3. Fáramászás: Versenyezzünk ki tud gyorsabban felmászni ugyanarra a fára!

Csak vendégek vagyunk!

Ne felejtsük el, hogy a természetbe csupán vendégként érkeztünk! Szedjük össze a szemetet magunk után, ne tépjük le a virágokat, gombákat, ne tördeljük le a fák ágait és ne bántsuk az állatokat, akármilyen picik vagy csúnyácskák.

Tudta?

Egyre kevesebbet találkoznak gyermekeink a természeti környezettel, ez vezethet az allergiás és asztmás esetek számának emelkedéséhez – vélik finn kutatók. Azt is megállapították, hogy a városban élő fiataloknál sokszor hiányoztak az immunrendszer számára hasznos mikrobák.

 

Fotó: pexels.com