Konyha

Gombás receptek: 4 pikáns étel az ősz szupersztárjával

A laskagombát mindig érdemes karakteres fűszerekkel ízesíteni, mert önmagában eléggé semleges.

Rosé kacsamell laskagombával

Hozzávalók:
70 dkg pecsenyekacsa mell (2 egész mell)
25 dkg laskagomba
1 szál póréhagyma
1 evőkanál szezámmag
1 dl szójaszósz
2 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma
1 darab szárított csípős paprika
só, frissen őrölt bors
3-4 evőkanál napraforgóolaj

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A kacsamell bőrét éles késsel beirdaljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Teflonserpenyőben ropogósra sütjük a kacsamell bőrös oldalát, majd megfordítjuk, és kérget sütünk a másik oldalára is. Tűzálló tálra helyezzük, és 15 percig sütjük az előmelegített sütőben. Közben elkészítjük a salátát: a laskagombát felcsíkozzuk, a pórét karikázzuk. Előforrósítunk egy nagy teflonserpenyőt vagy wokot, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szezámmagot, a gombát és a felkarikázott hagymát. Rázogatva sütjük 1-2 percig, hozzákeverjük a szójaszószt, a mézet, az aprított csípős paprikát és a fokhagymát. Nagy lángon 6-8 perc alatt pirosra sütjük a gombát. A megsült kacsamellet kivesszük a sütőből, és szeletelés előtt 5 percig hagyjuk pihenni.

Tárkonyos csiperkeleves

Hozzávalók:
25 dkg csiperkegomba
2 dl tejföl
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 csapott evőkanál szárított
tárkony, só, frissen őrölt bors
negyed citrom leve
napraforgóolaj

A felkockázott hagymát kevés olajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a megpucolt, felkarikázott répákat és a megmosott, feldarabolt gombát. A zöldségeket 3-4 percig pároljuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Beletesszük a tárkonyt, 1 gerezd aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a zöldségeket. A tejfölt elkeverjük az egész tojással, egy kanál meleg levessel, levesszük a levest a tűzről, és fokozatosan elkeverjük benne a tejfölt. Tálaláskor frissen facsart citromlével tesszük pikánsabbá a levest.

Gombás ragu krumplikéregben

Hozzávalók:
35 dkg borjú pörkölthús (vagy bárány pörkölthús)
25 dkg csiperke
2 dl tejszín, 1,5 dl száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
2 ág friss rozmaring
a krumplipürékéreghez:
50 dkg krumpli, 2 dl tej
5 dkg vaj, 1 tojás
só, bors, olívaolaj

A felkockázott hagymát kevés olajon puhára dinszteljük, beletesszük az apró kockákra vágott húst. 5-6 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral, majd a tejszínnel. Hozzáadjuk a rozmaringágakat. Lefedjük, és 45-50 percig pároljuk a húst. Ekkor beletesszük a feldarabolt gombát, és a szószt további 30 percig pároljuk. Közben hagyományos módon krumplipürét készítünk. A kész, enyhén kihűlt pürében elkeverünk egy felvert egész tojást. A ragut tűzálló tálba szedjük, befedjük a krumplipürével, és 220 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Fotó: pexels