Póréhagymás burgonyakrémleves
Hozzávalók:
20 dkg (kb. egy nagyobb) póréhagyma
3 dkg vaj
50 dkg krumpli
8 dl zöldséglé
2 dl tejszín
só, bors
fél citrom leve
A felkarikázott póréhagymát vajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, felöntjük a zöldséglével. Takarékon puhára főzzük a krumplit. Mikor megpuhult, összeturmixoljuk, beleöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, végül belefacsarjuk a citrom levét.
Rozmaringos sült krumpli
Hozzávalók:
1 kg sütni való burgonya
40 dkg csicseriborsó (konzerv)
20 dkg kolozsvári szalonna
1 citrom
3-4 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
só, frissen őrölt bors
friss rozmaring
A krumplik héját folyó víz alatt alaposan megsikáljuk, és csónak alakúra vágjuk őket. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Ráhelyezzük a krumplikat. Közéjük szórjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, a felkockázott szalonnát és a zúzott fokhagymát. Rozmaringágakat tűzdelünk közéjük. Megsózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a citromlevet, és ráöntjük az olajat, illetve alá 1 dl vizet. 230 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Fóliás krumpli
Hozzávalók:
fejenként 4-5 burgonya
a snidlinges túrókrémhez:
25 dkg túró, 1 dl tejföl
1 evőkanál római kömény
1 csokor snidling, só
az avokádókrémhez:
1 érett avokádó, fél citrom
1 teáskanál paprikakrém
a fűszeres pardicsomkrémhez:
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 paradicsom, fokhagyma
1 marék mazsola, só, bors
A krumplik héját folyó víz alatt jól megsikáljuk, és egyenként alufóliába csomagoljuk. Sütőben, a legnagyobb fokozaton puhára sütjük. A túrókrémhez a túrót elkeverjük a tejföllel, sóval, a mozsárban tört római köménnyel és az aprított snidlinggel. Az avokádókrémhez az avokádót megpucoljuk, villával pürésítjük, hozzáfacsarjuk a citrom levét, és belekeverjük a paprikakrémet. A fűszeres paradicsomkrémhez a sűrített paradicsomot, a paradicsomot, a fokhagymát, a mazsolát simára turmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk. A krémeket kis tálkákban kínáljuk a sült krumplik mellé.
fotó: pexels