Sörös-rozmaringos csülök
Hozzávalók:
1,2 kg sertéscsülök csont nélkül
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 kg krumpli
só, bors
2 dl barna sör
3-4 ág friss rozmaring
A csülköt kb. 10×10 cm-es darabokra vágjuk. A darabok minden oldalát megsózzuk, megborsozzuk, és a bőrős felükkel felfelé egy nagy tepsibe helyezzük. Aláöntjük a sört, a csülkök mellé teszünk 3 ág rozmaringot, lefedjük fóliával, és 200 fokon 2 órán át sütjük. Közben sós vízben előfőzzük a feldarabolt krumplit. Kivesszük a tepsit a sütőből, a húst meglocsoljuk a keletkezett szafttal. A leszűrt krumplit, a felszeletelt hagymát és a darabolt fokhagymát a hús mellé helyezzük. 250 fokra növeljük a hőfokot, és 30-35 perc alatt ropogósra sütjük a húst és a krumplit. A sütés végén megszórjuk frissen vágott rozmaringgal.
Káposztaleves csicseriborsóval
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
35 dkg füstölt csülök
25 dkg főtt (konzerv) csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
só, bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
napraforgóolaj
tejföl
A káposztát apróra vágjuk. Az apróra kockázott hagymát olajon megdinszteljük. Ha megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a káposztát, ezt is megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, az aprított fokhagymát, 2-3 percig tovább pároljuk, és beletesszük a felkockázott füstölt csülköt. Így pároljuk 4-5 percig, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, takarékon főzzük 1 órán át, az utolsó 10 percben beleszórjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót. Tejföllel kínáljuk.
Csülök narancsos szilvalekvárral
Hozzávalók:
1,5 kg csontos sertéscsülök
30 dkg puha, magozott aszalt szilva
só, bors
1,5 dl sűrű szilvalekvár
1 dl frissen facsart narancslé
6-8 levél friss menta
1 evőkanál olívaolaj
A megtisztított csülök bőrét éles késsel beirdaljuk, a húst megsózzuk, megborsozzuk, a bőrt megkenjük olívaolajjal. Serpenyőbe tesszük, 2 dl vizet öntünk alá, és 250 fokon pirítjuk a húst, amíg a bőre szépen kipattogzik. Ekkor kivesszük a serpenyőt a sütőből, alufóliával lefedjük, és 2,5-3 órán át 180 fokon sütjük
a húst. Az utolsó félórában köré rakjuk az aszalt szilvát. A szilvalekvárt elkeverjük a narancslével, a mentával, turmixoljuk, majd összeforraljuk. Krumplipürét készítsünk köretnek.
Tárkonyos csülökragu nokedlivel
Hozzávalók:
1,2 kg sertéscsülök csont nélkül
3 szál sárgarépa
25 dkg csiperkegomba
2 dl tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szárított tárkony
só, bors
napraforgóolaj
1 citrom
Az apróra kockázott hagymát az olajon megdinszteljük. A csülköt 1,5×1,5 cm-s kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk. A húst kb. 10 perc alatt körbesütjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, 1 csapott evőkanál tárkonyt, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedjük, és puhára pároljuk a húst. A vizet időnként pótoljuk. Mikor a hús puha, beletesszük a felkarikázott répát és a darabolt gombát, és ezeket is puhára főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk a ragut, hozzáadjuk a maradék tárkonyt, és pár csepp citromlevet. Elkeverjük benne a tejfölt, egyet forralunk még rajta, majd levesszük
a tűzről. Nokedlivel kínáljuk.