Narancsos félhold
HOZZÁVALÓK:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás sárgája
1 üveg narancslekvár
15 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál étolaj a csokoládéhoz
dekorcukorka vagy kandírozott gyümölcs a díszítéshez
Az átszitált lisztet, a puha vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot egy nagy tálba tesszük, jól összemorzsoljuk, majd a tojások sárgáját is hozzáadva addig gyúrjuk, amíg sima, egynemű tészta nem lesz belőle. Vékonyan lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval szép szabályos félholdakat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Sütőrácson hagyjuk hűlni, és ha kihűlt, a félholdakat narancslekvárral összetöltjük. A fehér csokoládét darabokra törjük, gőz fölött megolvasztjuk, majd a gőzről levéve belekeverjük az olajat, és belemártjuk a holdakat. Végül tetszés szerint megszórjuk őket kandírozott gyümölccsel.
Marcipános szelet
HOZZÁVALÓK a piskótához:
5 tojás
10-10 dkg liszt és cukor
fél csomag sütőpor
a krémhez:
25 dkg puha vaj
20 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor
4-5 evőkanál konyak vagy rum
15 dkg marcipán a réteghez
10 dkg csokoládé + 2 evőkanál olaj és tört pisztácia a tetejére
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját fakanállal összekeverjük, és a habba forgatjuk. A lisztet a sütőporral összevegyítve a masszára szitáljuk, és óvatosan belekeverjük. A tésztát sütőpapírral kikent, kb. 20×20 cm-es tepsire kenjük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Majd hagyjuk kihűlni, és lehúzzuk róla a papírt. A krémhez a vaj egynegyedét felmelegítjük, a többit egy tálban elkeverjük, a meleg vajat hozzáadva kihabosítjuk. A piskótalapot függőlegesen kettévágjuk, hogy 2 db csíkot kapjunk. Mindkét csíkra kenünk a krémből, az egyikre ráreszeljük a marcipánt, majd a másik krémes piskótát is ráfordítjuk, és a hűtőben dermesztjük. Gőz fölött megolvasztott, olajjal hígított csokoládéval bevonjuk, és pisztáciát szórunk rá.
Szilvás párnácskák
HOZZÁVALÓK:
50 dkg mirelit leveles tészta
liszt a nyújtáshoz
1 tojás a kenéshez
30-40 dkg szilvalekvár
a betöltéshez
5 dkg szeletelt mandula
a szóráshoz
A leveles tésztát jó néhány órával az elkészítés előtt kivesszük a mélyhűtőből, hagyjuk teljesen felengedni, majd széthajtogatjuk, és lisztezett deszkán óvatosan 2-3 mm vékonyságúra nyújtjuk. Lehetőleg téglalap alakú legyen. Ha már egyenletesen vékony, 5 cm-es csíkokat vágunk belőle. Nyomózsákba töltjük a lekvárt, egy csíkot húzunk belőle a tészta közepére, a széleit pedig bekenjük a villával felvert tojással. A tészta egyik szélet a másikra hajtjuk, és kissé lenyomkodjuk, majd egy késsel kicsi, nagyjából 2 cm-es párnákat vágunk le belőle. A párnákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, mindegyiket megkenjük tojással és megszórjuk szeletelt mandulával. 190-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Csokoládés tallérok
HOZZÁVALÓK:
25 dkg liszt
20 dkg vaj
15-15 dkg cukor és barna cukor
2 tojás
1 csipetnyi só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
10 dkg csokoládécsepp vagy
aprított csoki
5 dkg darált dió
a mártogatáshoz:
15 dkg étcsokoládé
2-3 evőkanál olaj
A puha vajat elkeverjük a kétféle cukorral, és a tojásokat is beletéve addig keverjük, amíg habos nem lesz. A lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a darált diót és a csokoládécseppet egy tálban elkeverjük, majd beleforgatjuk a vajas részbe. A masszából sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat adagolunk egy kanállal. Lehetőleg ne legyenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben szét fognak terülni. Mindegyiket lenyomkodjuk kicsit egy villával. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15-20 percig sütjük, majd hűlni félretesszük. Ha kihűlt, a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük az olajat, és belemártogatjuk a tallérokat. Díszítésül megszórhatjuk őket fehércsoki-darával.
fotó: pexels