Konyha

Ideje megismerkedni az édesköménnyel: 2 könnyű recept képpel, hogy a kezdők is megszeressék

Gyógynövény volt, később felfedezte a gasztronómia is. Ma már itthon is találkozhatunk a szép formájú gumókkal, és kipróbálhatjuk különleges aromáját.

Ánizsos kömény vagy édeskömény

Gyógynövény volt, később felfedezte a gasztronómia is. Ma már itthon is találkozhatunk a szép formájú gumókkal, és kipróbálhatjuk különleges, ánizshoz hasonlító aromájukat. Az édeskömény akkor friss, ha a gumó szinte áttetszően fehér. Ilyenkor feldarabolva, párolva, sütve vagy főzve, paradicsommal vagy cukkinivel, brokkolival társítva készülhet belőle köret, de besameles mártással főételként is kezelhető. Csónak alakú leveleit tölthetjük sajttal, lencsével, krémekkel, apróra vágva vagy reszelve salátákat ízesíthetünk vele. Az egyik legjobb ellenszere a puffadásnak, oldja a légúti hurutokat, és kiváló a görcsoldó hatása is.

Narancsos szűzérme édesköménnyel

Hozzávalók:
✔ 60 dkg sertésszűz 3 cm vastag szeletekre vágva
✔ 3 narancs
✔ 2 evőkanál cukor
✔ 3 dkg vaj
✔ 2 evőkanál olívaolaj
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 3 közepes édeskömény
✔ 5 dkg vaj

Felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt, beletesszük a vajat és az olívaolajat, a kettő keverékén megpirítjuk a szűzérmék mindkét oldalát. Megsózzuk, megborsozzuk, majd a húst kivesszük, és félretesszük. A cukrot a már használt serpenyőbe tesszük, enyhén karamellizáljuk, majd hozzáöntjük a narancs kifacsart levét és 1 narancs lereszelt héját. A húsokat visszatesszük a serpenyőbe, és takaréklángon lefedve 15 percig pároljuk a narancsos lében. Az édesköményeket megmossuk, a szárát kivágjuk, az édesköményeket nyolc darabba vágjuk, és vajon, serpenyőben 7-8 perc alatt pirosra sütjük.

Édesköményes-zöldborsós lepény

Hozzávalók:
✔ 45 dkg liszt
✔ 7 g (1 csomag) szárított élesztő
✔ só, 0,5 dl olívaolaj
✔ 3-3,5 dl langyos víz
✔ 2 közepes méretű édeskömény
✔ 20 dkg extra zsenge zöldborsó (fagyasztott)
✔ 2,5 dl tejszín
✔ 1 egész tojás
✔ só, bors, olívaolaj

Elkészítjük a lepénytésztát: a lisztet elvegyítjük az élesztővel, csipet sóval, hozzáadjuk az olívaolajat és fokozatosan a langyos vizet. Ruganyos tésztát gyúrunk, és szobahőmérsékleten, konyharuhával lefedve 1,5 órán át kelesztjük. Az édesköményt megmossuk (szép, sértetlen külső héjú darabokat válasszunk, akkor nem kell hámozni), a szárát kivágjuk, a kaporszerű levelét félretesszük, a maradék részt vékonyan felszeleteljük. Kevés olívaolajon megfonnyasztjuk a szeletelt édesköményt, a zöldborsóval együtt. Belekeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk az aprított levélkéket. Ha meghűlt, belekeverjük az egész tojást. A tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk (lehet több darabban is) úgy, hogy hagyunk neki egy 2-3 cm-es peremet. Beleszedjük az édesköményes szószt, majd 250 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta