Otthon és Kert

Legális kukkolás vagy titkos megfigyelés: mit csinálnak a kertbe berepülő drónok?

Az utóbbi években egyre többen játszanak, filmeznek kamerával ellátott távirányítású eszközzel, ami gyakran kelt riadalmat a hozzá nem értőkben, amikor a kertjük, erkélyük felett elrepül. Sokan egyből rosszra gondolnak: biztos leselkednek utánuk. De valójában mitől kell tartani?

A profi felhasználók általában tudják, mely előírásokat kell betartaniuk. Ám a hobbiból reptetők nincsenek mindig tisztában a feltételekkel, és valószínűleg a drónnal nem rendelkezők sem ismerik a szabályokat. Ez sokszor kelt vitát a felek között.

Hasznos és szórakoztató

„A drón nem ördögtől való, az élet sok területén hatalmas segítséget jelent: használják már a katasztrófavédelemben, vannak kísérletek az egészségügyben vérszállításra, de például az ácsoknak sem kell felmenniük a tetőre, ha meg akarják nézni, melyik cserép törött, elég egy drón segítségével megvizsgálni azt” – kezdi Tuzson Gergely, a Légtér.hu Kft. ügyvezetője.

A hétköznapi felhasználónak pedig különleges élményt jelenthet például egy kiránduláson a táj más perspektívából való megtekintése.

Regisztráció vagy engedély

Összetett szabályrendszer vonatkozik a tevékenységre, aki drónt szeretne használni, annak alaposan utána kell néznie a feltételeknek. A 120  grammnál kisebb tömegű, kamerával nem rendelkező játékdrónt bárki szabadon használhatja. „Ha nem minősül játéknak, vagy a tömege 120-249 gramm között van, vagy van rajta kamera, akkor már regisztrálni kell az eszközt, de vizsgát ebben az esetben még nem kell tenni, és magáncélra felelősségbiztosítás sem kell. A 250 grammnál nagyobb tömegű drónt önállóan már csak 16 év felettiek használhatják, különböző vizsgákat kell letenniük, és be kell tartaniuk a művelet kategóriájára vonatkozó további szabályokat. Fontos még, hogy ebben az esetben az eszközt és az üzembentartót is nyilvántartásba kell vetetni, illetve felelősségbiztosítással is rendelkeznünk kell” – folytatja a szakember.

Ha mégis szabálytalan

Tudjuk már, hogy mit szabad és mihez nincs joga senkinek. Kérdés azonban, hogyan tudom ellenőrizni, illetve mit tudok tenni, ha valaki megszegi a szabályokat. Általában nehéz megtalálni azt, aki a drónt vezeti. Az új eszközök egy részében már van távoli azonosító, ami lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a távvezérlő helyzetét – nem a személyét – egy ingyenesen letölthető mobilapplikációval. „Mindezek ellenére nem könnyű megtalálni a drónt vezető személyt, ezért a feljelentés nem biztos, hogy célravezető – mondja Tuzson Gergely. – Én amúgy is a békés megoldás híve vagyok. Sokkal jobb, ha bekopogunk a szomszédhoz, és elmondjuk neki, hogy vettünk egy drónt, próbálgatjuk, de nem készítünk róla felvételeket, nem akarjuk megfigyelni, stb. Az őszinte kommunikáció segíthet, hogy minél szélesebb körben elfogadják az eszközt, hogy a gyerekek is megismerjék, hiszen ez a jövő.”

Kukkolni lehet?

A legnagyobb problémát nem is a drón repkedése jelenti, hanem az a tudat, hogy a kamerával megfigyelnek minket. „Mások magánéletét óvni kell, a hatályos GDPR-szabályokat a drónok használata során is be kell tartani. Vagyis nem készíthet senki olyan felvételt, amelyen felismerhető, mondjuk, a szomszéd. De még az ingatlanról sem lehet olyan felvételt készíteni, amely összekapcsolható a személlyel, nem leshetünk be senki udvarába.”

Fotó: adobestock