Konyha

Görög ízutazás nyaralás után: 4 recept a tengerpartról, amit itthon is el lehet készíteni

Nem kell feltétlenül messzire utazni ahhoz, hogy a Földközi-tenger partvidékének kedvenc ételeit vacsorázhassuk. Készítsük el őket!
görög saláta tengerparttal

Uborkás joghurt

Hozzávalók:

  • 2 nagy kígyóuborka
  • 20 dkg natúr görögjoghurt
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor kapor
  • pár levél friss menta
  • só, bors
  • 1 evőkanál fehérborecet

Az uborkákat meghámozzuk, kis lyukú sajtreszelőn mindkettőt lereszeljük, enyhén megsózzuk, meglocsoljuk egy kevés ecettel. 20 percre félretesszük állni, majd nagyon alaposan kifacsarjuk, hozzáöntjük az olívaolajat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Apróra vágott kaporral, mentával, fokhagymával és sóval ízesítjük. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy megérjen.

Rakott padlizsán

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli, 60 dkg padlizsán
  • 50 dkg darált marhahús
  • 4 dl paradicsomszósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 7 dkg liszt
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5-5 dkg vaj és gouda sajt
  • 4-5 dl tej, 1 citrom
  • só, bors, szárított oregánó, 1 mokkáskanál fahéj, szerecsendió,
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

A padlizsánt hosszában felszeleteljük, a krumplit szintén hosszában szeleteljük. Olajban megsütjük a szeleteket, papírtörlőre szedjük, és félretesszük. A hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst, nagy lángon pár percig sütjük. Felöntjük a borral, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, fahéjjal, kevés reszelt szerecsendióval, és hozzáadjuk a paradicsomszószt. Forralva főzzük 15 percig. Tűzálló tál aljába helyezzük az összes krumplit, úgy, hogy fedjék egymást.

Megsózzuk. Rászedjük a húsragu felét. Rátesszük a padlizsánszeleteket, majd a ragu másik felét. Vajból, lisztből, tejből besamelt készítünk, sóval, borssal, szerecsendióval, pár csepp citrommal fűszerezzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a tojássárgáját és a reszelt sajtot. A besamelt a padlizsánokra öntjük, megszórjuk zsemlemorzsával, és 50 percre 200 fokos sütőbe tesszük sülni.

Citromos, tepsis krumpli

görög ételek recept

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2 evőkanál szárított oregánó
  • 1 -1 dl olívaolaj és víz
  • 1 citrom
  • durva tengeri só

a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 2 szelet száraz fehér kenyér
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • fél dl olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kis csokor petrezselyem
  • só, bors, pár csepp citromlé

Az olajat elkeverjük a citrom kifacsart levével, az oregánóval és a sóval. A krumplihasábokat tepsibe tesszük, ráöntjük a fűszeres olajat, és elkeverjük. Aláöntünk 1 dl vizet, és fedő nélkül betesszük sülni a sütő legmagasabb fokozatára, kb. 45 percre, amíg szép ropogósra sül a krumpli. A fokhagymás mártogatós összes alapanyagát egy mély tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük, tálalásig hűtjük.

Olvasd el ezeket is!

Fahéjas, mézszirupos fánk

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál méz
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 citrom
  • olaj a sütéshez

A kevés langyos vízben elkevert élesztőt összevegyítjük 15 dkg liszttel és 1 evőkanál cukorral. 30 percre kelni félretesszük. Mikor a duplájára kelt, hozzáadjuk a maradék lisztet és cukrot, és annyi vizet, hogy gyúrható, lágy tésztát kapjunk. 1,5 órán keresztül kelesztjük. Közben elkészítjük a szirupot: a mézet elkeverjük a citrom kifacsart levével, az őrölt fahéjjal és 2 dl vízzel, és nagy lángon forralva besűrítjük. Bő, forró olajban kisütjük a fánkokat, kanállal szaggatjuk a tésztát az olajba.

A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetjük, a fánkokat egy tálra halmozzuk, és meglocsoljuk a sziruppal.

Fotó: archív