Konyha

Hűsítő gyümölcstorták: 4 krémes sütemény recept hőguta ellen kánikulai nassoláshoz

Bár melegben mindenki azt mondja, hogy nem kívánja az édességet, azért tudjuk nagyon jól, hogy ami finom, az jól csúszik ilyenkor is. Például ezek a gyümölcsös torták.
gyümölcstorta receptek

Barackos túróbomba

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 tojás
  • 8-8 dkg liszt és cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál étolaj
  • a krémhez: 50 dkg túró
  • 1 citrom héja és leve
  • 10 dkg porcukor, 4 dl tejszín
  • 1 evőkanál zselatin, 1 dl víz

a díszítéshez:

  • 2 dl víz
  • 4-6 érett sárgabarack
  • színtelen tortazselé
  • 4 evőkanál baracklekvár
  1. A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük. A sárgáját beledolgozzuk, és a liszttel vegyített kakaóporral elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük 1 cm vastagon, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A zselatint hideg vízben 5 percig felduzzasztjuk.
  2. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót a porcukorral, a citromhéjjal és lével kikeverjük, majd a tejszínhabot is óvatosan beleforgatjuk. A zselatint mikróban egyszer felforraljuk, egy kevés krémmel elkeverjük, és a többi krémhez kavarjuk. A szilikonformákat kitöltjük a krémmel.
  3. A piskótából akkora korongokat szaggatunk, hogy a formákat éppen lezárja. 3-4 órára fagyasztóba rakjuk. A barackokat felszeleteljük, és a bombák tetejére tesszük, majd rácsra helyezzük.
  4. A tortazseléport a hideg vízzel és a lekvárral elkeverjük, felforraljuk, és ecsettel megkenjük a bombákat.

Ez is érdekelhet

  1. Egy evőkanállal adj ebből a locsolóvízhez: soha többet nem kell gyomlálnod a kertben
  2. Ettől a „büdösvíztől” kétszer annyi termést hoz a paradicsomod: hetente egyszer locsold meg vele
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Szedres joghurtos alagút

szeder sütemény recept

Hozzávalók:

  • 16 babapiskóta
  • 2 natúr joghurt (30 dkg)
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 4 dl tejszín habbá verve
  • 1 evőkanál zselatin (1,5 dkg)
  • 1 dl víz
  • 20 dkg szeder
  • 2 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  1. A joghurtot a cukorral, a citromhéjjal és levével elkeverjük, a zselatint a vízben 5 percig duzzasztjuk, majd felforraljuk. A tejszínhabot a joghurtos részhez adjuk, majd ebből egy evőkanálnyit a meleg zselatinhoz keverünk a hőkiegyenlítés miatt, és ezt keverjük vissza a krémbe.
  2. A formát kifóliázzuk, a tejet a porcukorral elkeverjük, 6 babapiskótát belemártunk, majd a forma aljára helyezzük. Ezután beleöntjük a joghurtos krémet, és belenyomkodjuk a megmosott szederszemeket. A maradék babapiskótát is bemártjuk, és lezárjuk vele a formát.
  3. Hűtőbe tesszük 2-3 órát dermedni, majd deszkára borítva szeletelhető.

Málnás-csokis ricottatorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 7 dkg margarin
  • 1 csipetnyi só
  • 1 dl tej
  • fél csomag sütőpor

a krémhez:

  • 5 dkg csokoládé
  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg ricotta vagy sima túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag piros tortazselé
  • 30-40 dkg málna
  1. A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, majd a többi összetevővel öszszedolgozzuk. Egy kb. 22-26 cm átmérőjű tortaformát előkészítünk, és a masszát elkenjük benne. 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, és hagyjuk kihűlni.
  2. A puha margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjával habosítjuk, majd hozzákeverjük a túrót is, és azzal is jól eldolgozzuk.
  3. A csokoládét lereszeljük vagy felaprítjuk, és a krémbe keverjük. Rákenjük a kihűlt tésztára, erre málnát teszünk, majd az elkészített tortazselét ecsettel egyenletesen eloszlatjuk a tetején.

Áfonyás tejszínes torta

Hozzávalók tésztához:

  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor

az áfonyaréteghez:

  • 15 dkg áfonya
  • 1 evőkanál keményítő
  • fél citrom leve, fél dl víz
  • 1 csomag hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor
  • 2-2 dl hideg tej és tejszín habfixáló
  1. A tojásokat a cukorral, gépi habverővel felverjük, a sütőporral elvegyített lisztet óvatosan hozzákeverjük. Egy kb. 20 cm átmérőjű, papírcsíkkal kibélelt tortaformába töltjük.
  2. A masszát kissé felkenjük a forma oldalára, hogy a közepén legyen hely a krémnek. 180 fokon 20-25 percig sütjük, majd 160 fokon, míg teljesen át nem sül. Az áfonyát összeturmixoljuk, és egy kislábasban felforraljuk. A keményítőt a vízzel és a citromlével elkeverjük, az áfonyához öntjük, és besűrítjük vele, kevergetve kihűtjük. A pudingport a hideg tejjel elkeverjük, majd gépi habverővel kissé felhabosítjuk.
  3. A tejszínt kemény habbá verjük, a habfixálót a vége felé hozzáadjuk. A vaníliás krémbe keverjük a tejszínhabot, és a tésztára halmozzuk. A kihűlt áfonyás részt a krémre kanalazzuk, és márványosan beleforgatjuk. Friss áfonyával díszítjük.

Fotó: pexels