Rumos-meggyes marcipángolyók
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg 50%-os marcipánmassza
- 1 késhegynyi piros ételfesték
- 10 dkg finomra szitált kekszmorzsa,
- 5 dkg szitált porcukor
- 25-30 db befőtt meggy rumba áztatva
- 30 dkg étcsokoládé
A szobahőmérsékletű marcipánmasszát a porcukros kekszmorzsával megszórt gyúrólapon a piros ételfestékkel alaposan átgyúrjuk, hogy rózsaszínes árnyalatot kapjon. Ezután a rumba áztatott kimagozott meggyet lecsepegtetjük, a csokoládét vízgőzfürdő felett felolvasztjuk. A marcipánmasszát ujjnyi vastagságú rúddá sodorjuk, majd 2-3 centis darabokra vágjuk, és kigömbölygetjük.
A tenyerünkkel kilapítjuk, egy meggyszemet nyomunk a közepére, összefogjuk, és kigömbölygetjük. Ha mindegyik rumos-meggyes marcipángolyó elkészült, 30 percre hűtőbe tesszük, majd villával az olvasztott csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük róla a felesleget, és rácsra tesszük. Végül hűtőbe téve megdermesztjük.
Mandulapuffancsok
HOZZÁVALÓK:
- 5 tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 10 dkg szárazon pirított darált mandula
- 1 kis üveg narancslekvár
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, egy tojás sárgáját, és habverő géppel újból kemény és tartós habbá verjük. Ezután rászórjuk a serpenyőben szárazon megpirított darált mandulát, és műanyag keverőkanállal lazán beleforgatjuk. Csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk, és szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe kisebb, dió nagyságú rózsákat nyomunk belőle. Végül 160 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Ha elkészültek, lapátkanállal leszedjük a sütőpapírról, és kihűtjük. Tálaláskor egy-egy mandulapuffancsot egy kiskanál simára kevert narancslekvárral összeragasztunk, és azonnal, ízlés szerint vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Habos-mogyorós csigák
HOZZÁVALÓK:
- 5 tojásfehérje
- 12 dkg kristálycukor
- 10 dkg szárazon pirított
- darált mogyoró
- 1 kis üveg fügelekvár
- fél dl citromlikőr
- 2 evőkanál kekszmorzsa
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, és gépi habverővel újból egynemű tartós habbá verjük. Rászórjuk a szárazon pirított darált mogyorót, és műanyag keverőkanállal, nagy mozdulatokkal lazán a habba forgatjuk, hogy egyneművé váljon. Végül sima csővel ellátott habzsákba kanalazzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire 4-5 centi átmérőjű csigákat nyomunk. 160 fokos sütőben pirosra sütjük, majd lapátkanállal leszedjük a sütőpapírról, és kihűtjük.
A töltelékhez a fügelekvárt a citromlikőrrel keverőtálban simára keverjük, hozzáadjuk a kekszmorzsát, és összeforgatjuk. A kihűlt habos-mogyorós csigák felét megkenjük fügelekvárral, rátesszük a csigák másik felét, és finoman kicsit összenyomjuk. Azonnal kínáljuk, és ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.
fotó: pexels