Miért eszünk tojást húsvétkor?
A tojás ősi termékenységi szimbólum, szinte minden népnél fellelhető. Már az avar kori sírokban is voltak díszített tojások. A születés, a teremtés, a megújhodás jelképe, a kereszténységben a feltámadás szimbóluma.
Csicseriborsóval töltött tojás
Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
1 kávéskanál currypor
3 evőkanál tejszín
2 evőkanál tej
fél gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
néhány szál kakukkfű
őrölt csípős paprika
olívaolaj, őrölt bors, só
- Főzzük a tojásokat a forrástól számítva 8 percig, hűtsük le, hámozzuk meg, és vágjuk félbe.
- A csípős paprika kivételével minden hozzávalót turmixoljunk össze a tojássárgákkal.
- A masszát töltsük a fehérjékbe, szórjuk meg paprikával, és kakukkfűvel díszítve tálaljuk.
Ez is érdekelhet:
Tükörtojás zsemlében
Hozzávalók:
4 tojás
4 hamburgerzsemle
4 dkg vaj
8 dkg trappista sajt
8 dkg ementáli sajt
őrölt bors, só
- A zsemlék tetejét levágjuk, egy keveset kiszedünk a belükből, néhány percre sütőbe tesszük, hogy ropogós legyen a külsejük.
- Vajjal megkenjük a zsemléket, majd mindegyikbe egy-egy szelet trappista és ementáli sajtot teszünk, ezután óvatosan mindbe ütünk egy-egy fehérjét
- 180 fokos sütőbe tesszük 6 percre, majd ráhelyezzük a tojások sárgáját is, és még 3-4 percig sütjük.
- Sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk.
Tavaszi saláta tojással
Hozzávalók:
4 tojás
2 nagy burgonya
20 dkg tonhalkonzerv
1 fej lila hagyma
1 szál zeller
15 dkg fejes saláta
olívaolaj
őrölt bors, só
- A krumplikat héjastól megfőzzük, ha kissé kihűltek, meghámozzuk és felkockázzuk.
- A tojásokat a forrástól számítva 5 percig főzzük, és lehűtjük.
- A salátát összetépkedjük, hozzákeverjük a krumplit, a halat, a vékonyra szelt hagymát és zellert.
- Sózzuk, borsozzuk, öntünk rá kevés olajat, és a félbevágott tojásokkal tálaljuk.
- Ízlés szerint készíthetünk hozzá más öntetet is, friss zöldfűszerekkel vagy ecettel, balzsamecettel.
Lágy tojás fetakrémmel
Hozzávalók:
8 tojás
15 dkg feta sajt
0,75 dl tejszín
piros bors
- A tojásokat a forrástól számítva 3 percig főzzük.
- Összeturmixoljuk a feta sajtot a tejszínnel, összetört piros borsot keverünk hozzá, és a lágy tojásokat a krémmel tálaljuk.
Húsvéti zöldségfelfújt
Hozzávalók 10 szelethez:
• 1 kis fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olaj
• 1 gerezd fokhagyma
• 15 dkg zöldborsó (fagyasztott vagy konzerv)
• 5 dkg bébispenót
• 4 db szikkadt zsemle
• 10 dkg sárgarépa
• 2 szál újhagyma
• 2 db főtt tojás
• 10 dkg füstölt-főtt sonka
• 1 csokor petrezselyem
• 3 db nyers tojás
• só, frissen őrölt bors
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A vöröshagymát egészen apróra vágjuk, és serpenyőben, olajon puhára dinszteljük.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a zöldborsót, 1-2 percig dinszteljük, és beletesszük a spenótot. Ezt csak elkeverjük a forró zsiradékkal, és azonnal le is vesszük a tűzről.
- A zsemléket vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a hagymás-spenótos keveréket, a lereszelt sárgarépát, a felkarikázott újhagymát, a kockákra vágott sonkát és főtt tojást, a finomra vágott petrezselymet. Ha már csak langyos a keverék, beletesszük a nyers tojásokat, kézzel összedolgozzuk a masszát, és sóval, borssal ízesítjük.
- 7 dl-es szilikonos, vagy vajjal kikent, morzsával megszórt fém- vagy kerámiaformába kanalazzuk, lesimítjuk. 50 perc alatt készre sütjük, szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
Fotó: archív