Diós-spárgás-sajtos lasagne
Hozzávalók:
20 dkg friss lasagne-tészta
75 dkg vastag zöld spárga
40 dkg crescenza sajt
1,5 dl tej
3 dkg kecskesajt
5 dkg dióbél
8 dkg zsemlemorzsa
3 dkg vaj
őrölt bors, só
A spárgákat megtisztítjuk (a végüket leszedjük, hámozni nem kell), hosszában 3-4 szeletre vágjuk, 2-3 percig forró sós vízben főzzük, majd hideg víz alatt lehűtjük. Durvára vágjuk a diót, összeturmixoljuk a sajtokat a tejjel, és az egészet megsózzuk, megborsozzuk. Kivajazott tepsibe terítünk egy réteg tésztát, megkenjük a sajtkrémmel, teszünk rá spárgaszeleteket, megszórjuk dióval és morzsával.
Folytatjuk a rétegezést, végül a tetejére daraboljuk a maradék vajat. 180 fokon fél óráig sütjük, majd néhány percig grillezzük.
Rukolás lasagne
Hozzávalók:
30 dkg friss lasagne-tészta
15 dkg füstölt sajt
1 liter kész besamelmártás
10 dkg rukola
2-3 szál snidling
10 dkg vaj
3 evőkanál reszelt parmezán
1 csokor bazsalikom
őrölt bors, só
Felaprítjuk a rukolát és a snidlinget, összekeverjük két evőkanál parmezánnal, sóval, borssal, majd apránként hozzáadjuk a besamelt. Egy réteg tésztát terítünk egy kivajazott tálba, a tetejére mártást öntünk, füstölt sajtot szórunk, végül bazsalikomot aprítunk rá, és folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók tartanak.
A tetejét megszórjuk a maradék parmezánnal, és 200 fokon 20 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Zöld bolognai lasagne
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg spenót, 2 főtt tojás
25 dkg marhahús
8-8 dkg sertéshús és szalonna
10 dkg kolbász
1 darabka zeller, 1 fej vöröshagyma
fél dl száraz fehérbor
30 dkg paradicsompüré
5 dl kész besamelmártás
2 evőkanál olívaolaj
3 dkg vaj, reszelt parmezán, só
A lisztet gyúródeszkára kupacoljuk, a közepébe tesszük a megfőtt, összevágott spenótot és a tojásokat. Jól összegyúrjuk, nedves konyharuhába tekerjük, és fél óráig állni hagyjuk. A szalonnán kevés olajjal és a vajjal megpirítjuk a felaprított zöldségeket, beletesszük a húsokat és a picire vágott kolbászt.
Ráöntjük a bort, amikor elpárolgott, a paradicsompürét, és egy óráig főzzük. 2 mm-esre nyújtjuk a tésztát, 10×15 cm-es darabokra vágjuk, és megfőzzük. Kivajazott tepsibe rétegezzük felváltva a tésztát, a besamelmártást és a ragut, ez utóbbit megszórjukparmezánnal. 190 fokon 20 percig sütjük, majd 5 perc pihentetés után tálaljuk.
Fotó: archív