Konyha

Csokis édességek: 5 kényeztető recept a hétvégi ünnepségre hangolva

A csokoládé legjobb barátja a kávé, a mandula és a karamell, ezt mind összegyűjtöttük, hogy tökéletes kényeztető és gazdag édességeket mutathassunk.
Kávés csokis kuglóf

Csokoládés rizstorta

Hozzávalók:
20 dkg rizs
víz, 1 csipet só
tej, 2 tojás
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
a krémhez:
3,5 dl édesített tejszín
1 evőkanál édesített kakaópor 15+3 dkg étcsokoládé
1 mokkáskanál rumaroma

  1. A rizst egyszeres mennyiségű enyhén sós vízben felforraljuk, és addig főzzük, amíg felveszi. Felöntjük a rizshez képest dupla mennyiségű tejjel, és lassú tűzön készre főzzük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral, a citromhéjjal fehéredésig keverjük, majd beleforgatjuk a langyos rizsbe, és a tojásfehérjehabbal lazítjuk. Kivajazott tortaformába töltjük, egyenletesen eligazítjuk, és 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  3. Kihűtjük, közben elkészítjük a krémet. A tejszínt habbá verjük, beleszórjuk a kakaóport, belereszeljük az étcsokoládét, beleöntjük a rumaromát, és lazán összeforgatjuk. Az elkészült habot a kihűlt rizstortára simítjuk, a tetejét megszórjuk 3 deka reszelt csokoládéval, majd 1 órára hűtőbe tesszük.

Csokoládés gyömbérkenyér

Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg cukor
6 dkg vaj
18 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg dió
5 dkg étcsokoládé
5 dkg kandírozott gyömbér
1 evőkanál rum
kevés tej

  1. A tojásokat egyesével felütjük, majd tálba öntjük, és a cukorral, a puha vajjal elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a durvára vagdalt diót és étcsokoládét, a kandírozott gyömbért, a rumot, végül annyi tejet öntünk hozzá, hogy sűrűn keverhető, egynemű tésztát kapjunk.
  2. Vajazott-lisztezett magas falú gyümölcskenyérformába öntjük, a tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd először 190 fokon 10 percig, ezután 170 fokon további 30-35 percig sütjük, hogy a belseje is átsüljön.
  3. Ha elkészült a csokoládés gyömbérkenyér, rácsra borítjuk és kihűtjük. Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral, ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk, és ízlés szerint friss mentával vagy citromfűvel díszíthetjük.

Csokoládés gránátalmatorta

Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor
3 evőkanál gránátalmaszirup
1 citrom reszelt héja, 7 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál sütőpor
a töltelékhez:
30 dkg vaj
12 dkg porcukor
20 dkg tejcsokoládé
1 evőkanál főtt kávé
1 kiskanál rumaroma

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral, a gránátalmasziruppal, a reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és a tojásfehérjehabbal lazítjuk. Vajazott, lisztezett kerek tortaformába töltjük, majd 180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük.
  2. Ha elkészült, kihűtjük, közben elkészítjük a tölteléket. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd belecsorgatjuk a vízgőz felett felolvasztott csokoládét, a kávét, a rumaromát, és jól összekeverjük. A kihűlt tortalapot lapjával félbevágjuk, megkenjük csokoládés krémmel, majd ráfektetjük a másik lapot, és végül a maradék krémmel bekenjük a torta oldalát és a tetejét.
  3. Villával megdíszítjük, majd 1-2 órát hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor cikkekre vágva kínáljuk, és friss zöldfűszerekkel díszítjük.

Omlós csokikarikák

Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
20 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
tejföl
12 dkg étcsokoládé
1 teáskanál étolaj
6 dkg szeletelt mandula

  1. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a puha vajjal összemorzsoljuk, és hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva hűtőben 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán egyforma darabokra vágjuk, kigömbölygetjük, és 10-12 centis rudakká sodorjuk.
  2. A rudak végét kicsit megvizezzük, összenyomjuk, majd a tésztakarikákat zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
  3. Ha elkészült, rácsra téve kihűtjük, majd megkenjük az olvasztott, olajjal elkevert étcsokoládéval, és megszórjuk a szétmorzsolt mandulával. Hideg helyre téve hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen, és kávéval vagy teával kínáljuk.

Kávés csokikuglóf karamellöntettel

Kávés csokis kuglóf

Hozzávalók:
✔ 35 dkg liszt
✔ 15-15 dkg vaj és kristálycukor
✔ 7,5 dkg kakaó
✔ 2 evőkanál instant kávé
✔ 2 dl tejszín
✔ 1 dl tej
✔ 4 egész tojás
✔ 1 tasak sütőpor
az öntethez:
✔ 15 dkg kristálycukor
✔ 5 dkg vaj
✔ 1 dl tejszín
✔ csipetnyi só

  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, az instant kávéval és a sütőporral. A cukrot habosra keverjük a lágy vajjal. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a tejet és a tejszínt. A nedves és száraz hozzávalókat összedolgozzuk.
  • Kivajazunk egy kuglófformát, beleszedjük a tésztát (sűrű), majd 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 10 perc pihentetés után kiborítjuk a formából.
  • A cukorból világos karamellt készítünk, hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és egy csipet sót. Kevergetve langyosra hűtjük, majd megcsorgatjuk vele a kuglófot.
Fotó: Vrábel Kriszta