Konyha

Málnás-ribizlis sütik: 4 finom és egyszerű recept, amit mindenki újra és újra követelni fog

A nyárban az is a jó, hogy mindenféle bogyós gyümölcs kapható már olcsón. Használjuk ki, és készítsünk látványos süteményeket málnával, ribizlivel.
málnás ribizlis édességek desszert recept madártej

Mini málnás charlotte

HOZZÁVALÓK:

  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál reszelt
  • citromhéj
  • 5 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál málnalekvár
  • 6 dl 30%-os tejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 20 dkg friss málna

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a lisztet, és a habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, a zsírpapírral együtt szorosan feltekerjük. Ha kihűlt, kicsavarjuk, lehúzzuk a papírt, megkenjük lekvárral, és újból felcsavarjuk.

A krémhez a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliaaromát, és beleforgatjuk a málnát. Végül a piskótatekercset 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk, négy félgömb alakú formát szorosan kibélelünk vele, megtöltjük a málnás krémmel, befedjük a piskótával, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Ribizlis palacsintabatyu

HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor, 1 csipet só
  • 4-5 dl tej
  • 0,5 dl olaj

a töltelékhez:

  • 2 dl tej
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál leszemezett piros ribizli
  • 2 dl édesített
  • tejszín (krém)

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a cukrot, és 4-5 deci tejet attól függően, hogy tejszín sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. Ezután 10 percig pihentetjük, és kevés olajon, forró palacsintasütőben vékony palacsintákat sütünk belőle. Közben a töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, majd a tojássárgákat kevés forró tejjel elkeverjük, és kevergetve a forró tejhez öntjük.

Ha elkezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és kihűtjük. Belekeverjük a megmosott, leszárított piros ribizlit, és lazán összeforgatjuk a kemény habbal. Tálaláskor mindegyik palacsinta közepére másfél-másfél evőkanál ribizlis habot kanalazunk, és batyura formázzuk. Fogvájóval meg is tűzhetjük. Azonnal kínáljuk, mert a könnyű, lágy hab gyorsan összeesik.

Madártej

málnás ribizlis édességek desszert recept madártej

HOZZÁVALÓK:

  • 1 l tej
  • 12 dkg cukor
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál cukor a tojáshabba
  • 4 evőkanál leszemezett
  • piros ribizli
  • fél csomag vaníliás pudingpor
  • citromfű vagy menta a tálaláshoz

A tejet a cukorral, a vaníliaaromával felforraljuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, és még 2-3 percig verjük. Beleforgatjuk a ribizlit, és tejbe mártott evőkanállal habgaluskákat szaggatunk a forró tejbe. Lassú tűzön fél percig főzzük, kanállal óvatosan átfordítjuk, és a másik oldalukat is fél percig főzzük, majd tányérra szedjük.

A tojássárgákat a vaníliás pudinggal és fél deci vízzel elkeverjük, hozzáöntünk egy merőkanál forró tejet, és keverve visszaöntjük a felforrt tejbe. Ha besűrűsödött a madártej, kihűtjük, kelyhekbe szedjük, ízlés szerint ribizlis habgaluskát teszünk a tetejükre, és citromfűvel vagy mentával díszítjük.

Ez is érdekelhet

  1. Bordatörése után a kórházban felépülés helyett leépült: két hét alatt ment el Sinkó László
  2. Két végén égette a gyertyát Bajor Imre: „Tudom, hogy csak pár évem van, nem több”
  3. Újabb karó a Megasztár szívébe? Szépréthy Roland azonnali leváltását követelik a nézők

Málnás muffin

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 8 dkg vaj
  • fél dl málnapálinka
  • 0,7 dl tej
  • 12 dkg friss málna
  • vaj, liszt a formák kikenéséhez, beszórásához

A lisztet keverőtálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, a sütőport, lazán összekeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot, az egész tojásokat, a langyosra melegített mézet, a megolvasztott vajat, a málnapálinkát, a tejet, és fakanállal egyenletesen simára, csomómentesre keverjük.

Az egynemű tésztába beleszórjuk a megmosott, jól lecsepegtetett málnát, és lazán beleforgatjuk, úgy, hogy a gyümölcsöt ne törjük össze. A vajjal kikent, liszttel beszórt szilikon vagy fém muffinformákat háromnegyedig megtöltjük a málnás tésztával, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a belseje is átsült-e.

Ha elkészült, rácsra borítva kihűtjük, és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta