Szicíliai aszalt paradicsomos
HOZZÁVALÓK:
- fél dl olívaolaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1-1 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
- 40 dkg kemény húsú paradicsom
- 15 dkg aszalt paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 4 szál friss kakukkfű
Az olívaolajat felforrósítjuk, és üvegesre fonnyasztjuk benne a meghámozott, hosszában félbevágott, majd vékonyan felszeletelt vöröshagymát. Ezután rászórjuk a megmosott, kimagozott, félbevágott, vékonyra szeletelt piros, sárga, zöld kaliforniai paprikákat, és közepes tűzön, 5-6 perc alatt, néha megkeverve sütjük. Vigyázzunk, ne kapjon oda, ne égjen meg a paprika héja.
Hozzáadjuk a kimagozott, a paprikához hasonló vastagságúra metélt paradicsomot, a levéből kiszedett aszalt paradicsomot, sózzuk, frissen őrölt borssal, apróra vágott kakukkfűvel ízesítjük, és lassú tűzön kicsit roppanósra pároljuk. Közben, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá, hogy legyen szaftja. Ha elkészült, forrón tálaljuk, és friss pékárut kínálunk mellé.
Spanyol olívás lecsó
HOZZÁVALÓK:
- fél dl olívaolaj
- 1 nagyobb édes fehér hagyma
- 60 dkg zöldpaprika (nem csípős)
- 10 dkg zöld magozott olajbogyó
- 10 dkg fekete magozott olajbogyó
- 50 dkg kemény húsú paradicsom
- 15 dkg füstölt serrano sonka
- só, durvára tört bors
Az olívaolajat magas falú serpenyőben felforrósítjuk, beleszórjuk a meghámozott, vékony szeletekre vágott édes hagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kimagozott, nagyobb darabokra vágott zöldpaprikát, a lecsepegtetett zöld és fekete olajbogyót, a kimagozott, nagyobb darabokra vágott paradicsomot, és közepes tűzön, rázogatva összepirítjuk.
Ekkor rászórjuk a vékony csíkokra metélt serrano sonkát, fedővel lefedjük, és lassú tűzön 8-10 percig pároljuk. Végül megsózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal, és forrón tálaljuk. Friss kenyeret kínálunk hozzá. Tehetünk bele pár szelet erős paprikát is, hogy pikánsabb legyen az íze.
Török tojásos lecsó
HOZZÁVALÓK:
- fél dl olaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 padlizsán
- 50 dkg sárga húsú zöldpaprika
- 50 dkg érett paradicsom
- só, durvára tört színes bors
- 4 tojás
Egy magas falú serpenyőben forró olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a kis kockákra darabolt padlizsánt, a kimagozott, kicsire vágott sárga húsú zöldpaprikát, a paradicsomot, és sóval, durvára tört színes borssal fűszerezzük. Ezután közepes tűzön, néha megkeverve 5 percig sütjük, majd egy deci vizet öntünk alá, megint 5-6 percig pároljuk, és kanállal négy mélyedést készítünk a lecsóba.
A mélyedésekbe óvatosan, hogy a sárgája egészben maradjon, egy-egy tojást ütünk, és lassú tűzön, lefedve megpároljuk, úgy, hogy a tojásfehérje megkeményedjen, de a sárgája kicsit lágy, folyós maradjon. Ha elkészült, forrón tálaljuk, és török lepény-kenyeret, pitát kínálhatunk mellé.
Ezeket olvastad már?
Francia lecsó
HOZZÁVALÓK:
- fél dl olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 padlizsán
- 2 cukkini
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 narancs színű kaliforniai paprika
- 60 dkg paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
Az olajat egy nagyobb serpenyőben felhevítjük, és megfuttatjuk rajta a megtisztított, nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az 1×1 centis kockákra vágott hámozatlan padlizsánt, cukkinit, a piros, a narancs kaliforniai paprikát, és magas tűzön, rázogatva összepirítjuk.
Rászórjuk a hámozott, magozott, nagyobb darabokra vágott paradicsomot, majd megsózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük, és közepes tűzön, fedővel letakarva 8-10 perc alatt készre pároljuk, hogy a paprikák kicsit roppanósak maradjanak.
Ha elkészült, forrón tálaljuk, és francia kenyeret, bagettet kínálunk mellé. Vigyázzunk, mert ha túlsütjük, túlpároljuk, túlságosan krémes lesz az állaga, nem elég roppanós, pedig erre a lecsóra ez a jellemző.
Fotó: archív