Konyha

Ez a 4 legjobb nyári gyümölcsös pite receptünk: illatosak és tele vannak ízzel

A gyümölcs mindig jó választás, ha nyáron kis nassolni valóra vágyunk, pláne, ha pitébe kerül. Sőt, tulajdonképpen nem is történhet jobb dolog egy gyümölccsel, mint hogy illatozó omlós tésztába töltjük.
áfonyás pite recept

Áfonyás pite citromkrémmel

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 18 dkg vaj

a citromkrémhez:

  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 biocitrom kifacsart
  • leve és lereszelt héja
  • 15 dkg áfonya

Kivajazunk és kilisztezünk egy 28 cm átmérőjű piteformát. Sima tésztává dolgozzuk a lisztet a cukorral, a felkockázott, hideg vajjal és 2-3 evőkanál jéghideg vízzel. Ha kell, adunk még hozzá 1-2 evőkanál vizet. Kb. 30 percre folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk. A krémhez kézi habverővel felverjük a tojást a sárgájákkal és a cukorral, majd vízgőz felett kis lángon besűrítjük.

Hozzáadjuk a vajat, a citromhéjat és levet, pár percig kevergetve főzzük. Hagyjuk hűlni. A tésztát kinyújtjuk, és a formába nyomkodjuk. Sütőpapírt helyezünk rá, ezt megszórjuk szárazbabbal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. A citromkrémet a tésztába töltjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tetejére szórjuk az áfonyát.

Ezeket is érdemes elolvasnod

  1. Szívósabb, mint egy kaktusz: ezt a lila szépséget ültesd a kertedbe, ha nem akarsz sokat locsolni
  2. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Sárgabarackos morzsapite

sárgabarackos morzsapite recept

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1 csipet só, 1 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 35 dkg sárgabarack
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár
  • a morzsához: 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál barna cukor, 1 csipet fahéj

A tésztához 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk a meglangyosított tejben az élesztőt. A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a tojást és a felkockázott, puha vajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet is, és sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen 1 cm vékonyra nyújtjuk, és tepsibe helyezzük. A barackot megtisztítjuk, elfelezzük és kimagozzuk.

A tésztát megkenjük a kissé felmelegített lekvárral, elosztjuk rajta a fél barackokat a vágott felükkel felfelé. A morzsához összegyúrjuk a hozzávalókat, és a barackra morzsoljuk. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nektarinos pite

nektarinos pite recept

Hozzávalók:

  • 1 csomag (275 g) leveles tészta
  • 5 nektarin
  • 10-10 dkg darált dió és mandula
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 20 dkg vaj

A leveles tésztát kitekerjük, és kibélelünk vele egy 27-28 cm átmérőjű, kivajazott piteformát. A nektarinokat megtisztítjuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a feleket vékony cikkekre szeljük. A diót összekeverjük a mandulával. A tejszínt felfőzzük a vaníliarúddal, a magjaival, a cukorral. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vajat, és folyamatosan kevergetve, vízgőz felett besűrítjük.

Hagyjuk kissé hűlni, és hozzákeverjük a diós-mandulás keveréket. A krémet a piteformába töltjük, rásimítjuk a tésztára. Végül körkörösen elosztjuk rajta a nektarinszeleteket. 190 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, és felszeletelve tálaljuk.

Szilvás-marcipános minigalette

szilvás galette recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg szilva
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 7 dkg cukor
  • 2 teáskanál keményítő
  • 1 csipet fahéj
  • 10 dkg marcipán
  • 1 tojássárgája, fahéj és cukor

A tésztához simára gyúrjuk a lisztet a sóval, a tojássárgájákkal, a cukorral és a vajjal. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A szilvát megtisztítjuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Összekeverjük a narancs héjával, a cukorral, a keményítővel és a fahéjjal. A tésztát 6-8 részre osztjuk, gombócokká gyúrjuk, és lisztezett felületen 3 mm vékonyra nyújtjuk.

A tésztakörök közepén elosztjuk a szilvás tölteléket, és rájuk morzsoljuk a lereszelt marcipánt. A tésztaszéleket felhajtjuk úgy, hogy a töltelék középen kilátszódjon, megkenjük a tojássárgájával. Megszórjuk fahéjas kristálycukorral, és 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Fotó: archív