Datolyatorta
Hozzávalók
12 szelethez:
• 20 dkg puha datolya
• 10 dkg dió
• 10 dkg mandula
• 10 dkg liszt
• ½ tasak sütőpor
• 4 db L-es tojás
• 10 dkg cukor
• 1 dl olívaolaj
• egy csipet só
• 1 db citrom héja
• 1 db narancs leve
A sziruphoz:
• 1 db kezeletlen héjú narancs
• 5 dkg cukor
• 2-3 evőkanál méz
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A mandulát és a diót ledaráljuk, összekeverjük a liszttel és a sütőporral. A datolyát kimagozzuk, késsel pépesre aprítjuk. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel habosodásig keverjük. Hozzáöntjük az olívaolajat. Alacsony fokozaton hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, majd az összevágott datolyát. Hozzákeverjük a citrom reszelt héját, a narancs levét és egy csipet sót.
26 centiméteres, vajjal kikent, liszttel szórt hagyományos vagy szilikonos tortaformába simítjuk a tésztát, és kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A cukrot, a narancs reszelt héját és kifacsart levét, valamint 1 dl vizet szirupnak összeforralunk. Amikor sűrű, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a mézet. A langyos tortát villával vagy hústűvel többször megszurkáljuk és meglocsoljuk a sziruppal. Szeletelés előtt hűlni hagyjuk.
Vöröslencse-krém lepénykenyérrel
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 15 dkg vörös lencse
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál római kömény
• 1 teáskanál őrölt koriander
• 1 mokkáskanál kurkuma
• 1 mokkáskanál őrölt fahéj
• 1 mokkáskanál csili
• 2 evőkanál olívaolaj
• 2 evőkanál sűrű, natúr joghurt
• kevés citromlé
• só
A lepénykenyérhez:
• 25 dkg liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál só
• 1,5 dl natúr joghurt
• ½ dl olaj
A tálaláshoz:
• 1 evőkanál közel-keleti fűszerkeverék (elhagyható)
Az olívaolajon puhára dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fűszereket, és ezeket is lepirítjuk. Hozzátesszük a lencsét és a zúzott fokhagymát is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk, és lefedve krémesre szétfőzzük a lencsét. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Amikor kihűlt, belekeverjük a joghurtot, kevés citromlével tesszük pikánsabbá.
A lepénykenyérhez a lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. Összedolgozzuk a tésztát, ha túl kemény, kevés vízzel puhítjuk. Lisztezett felületen ruganyosra gyúrjuk, majd 8 részre osztjuk a tésztát, és egyesével egészen vékony lepényekké nyújtjuk. Zsiradék nélkül, tapadásmentes serpenyőben, oldalanként fél-fél perc alatt készre sütjük. A keleti fűszerkeverékkel megszórt krémhez kínáljuk.
Csirkemell diómártásban
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 60 dkg csirkemell
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 12 dkg dió
• 1 evőkanál currypor
• 1 mokkáskanál fahéj
• ½ citrom
• 1 evőkanál méz
• 3 evőkanál gránátalmaszirup
• ½ liter zöldséglé
• 15 dkg árpaszem
• ½ gránátalma
• olívaolaj
• só
A megtisztított és nagyobb darabokra vágott csirkemellet egy nagy serpenyőben olívaolajon alaposan körbepirítjuk, majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben puhára dinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a curryport, a zúzott fokhagymát és a finomra darált diót. Átforgatjuk a zsiradékon, majd felöntjük fél liter zöldséglével. Kóstolás alapján sózzuk a szószt, és mézzel, fahéjjal, gránátalmasziruppal, citrommal ízesítsjük.
Az elősütött csirkedarabokat visszatesszük a mártásba, lefedjük, és 20 perc alatt, takaréklángon készre főzzük. Az árpaszemeket olívaolajon dinszteljük, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel. Megsózzuk, és lefedve haraphatóra főzzük, de vigyázzunk, hogy ne főjjenek szét! Leszűrjük, és elkeverjük a gránátalma kiszedett magjaival.
Fotó: Vrábel Kriszta