Viszont takarítani muszáj, hiszen minden edénynek és elektromos készüléknek kellően makulátlannak kell lennie, hogy az ételek ne szennyeződjenek, és valóban egészségesen táplálkozhassunk. Annak ellenére, hogy biztonságosan főzni csak tiszta konyhában lehet, hajlamosak vagyunk néha ellustálkodni ezt-azt. Főleg, ha az sok időt vesz igénybe és tudjuk, hogy súrolni kell.
A két legkényesebb készülék takarítás szempontjából a páraelszívó és a főzőlap. Ezek hajlamosak eléggé elkoszolódni, akár az ételmaradékok miatt, amik rájuk fröcsögnek. Akár a főzés közben felszabaduló zsíros gőz miatt. És persze, ha túl sokáig nem tisztítjuk őket, még nehezebb minden szennyeződést leszedni róluk. Íme egy egyszerű trükk, amivel csökkenthetjük a nehézséget és az időt.
Mindössze két összetevő
A páraelszívóban felgyülemlett zsír eltávolítáda sokszor igazi rémálom lehet. Ráadásul azonnal nagyon lustának is érezzük magunkat, ha tudjuk, hogy a felület mérete és a felgyülemlő szennyeződés miatt rengeteg időt kell majd töltenünk azzal, hogy mindent megtisztítsunk.
Egy kis szódabikarbónával és egy kis vízzel azonban rendkívül egyszerű lesz ez a feladat, és nem kell ssok időt pazarolnunk a konyhában a takarítással.
Hái oldat a páraelszívó megtakarítására
A legjobb megoldás, ha ezekből az összetevőkből készít egy oldatot. Tegyen néhány kanál szódabikarbónát egy kevés vízbe, és keverje addig, amíg egyfajta sűrű masszát nem kap. Ezt egyenletesen kell felvinni a páraelszívóra vagy a legpiszkosabb területekre, egy rongy vagy puha kefe segítségével. Figyelve arra, hogy a legrejtettebb zugokba is kerüljön szódabikarbónás paszta.
Ezen kívül néhány csepp ecetet is adhatunk az oldathoz az elkészítés előtt, ami fokozza a tisztító hatást. A megfelelő eloszlatás után csak várjon 30 percet, és a keverék magától feloldja a felgyülemlett zsírt, így nem kell nagy erőfeszítéseket tennie a dörzsöléssel. Egy nagyszerű trükk, amely megkönnyíti számunkra egy olyan tevékenység elvégzését, amit gyakran hanyagolunk a konyha kitakarítása közben.
Fotó: gettyimages