Kiderült, hogy a legtöbben rosszul sütjük a rántottát, mert puhábban és ízletesebben kerül ki a serpenyőből, ha nemhogy hozzáteszünk valamit, hanem éppen kihagyunk. Semmi sem jobb, mint egy tányér pihe-puha tojásrántottára ébredni egy hétvége reggelén, de csalódást okozhat, ha vizesen és gumisan kerül végül végül a tányérra.
Chris Collins, a Don’t Go Bacon My Heart séfje szerint a rántotta sütése nem bonyolult recept, de van egy szuper technika a megfelelő elkészítéséhez.
„Tudom, mire gondolsz, ki ne tudna rántottát készíteni? És valóban, bár nincs szigorúan jó, vagy rossz módja a rántotta sütésének, mégis akad LEGJOBB módja!”
Chris szerint a rántotta elkészítésének legjobb módja, ha nem adsz tejet a tojásos keverékhez, és ehelyett inkább sótlan vajat használsz, ha gazdagítani szeretnéd.
„A rántottához egyáltalán nem kell tejet adni. Ezzel a módszerrel gazdag és krémes tojásokat kapsz anélkül is, ugyanis a vaj is segít!”
Gumissá és túróssá válik a tejtől a tojás

A tej használata miatt gőz keletkezik, a gőz pedig túl gyorsan megfőzi a tojásokat, ami miatt gumiszerű lesz az állaga és ki is száradt, még akkor is, ha nem volt sokáig a tűzhelyen. Ha túl sok tejet használsz, az felhígíthatja a tojás ízét, így a krémes rántotta helyett vizes és ízetlen reggelit kapsz. A vajat célszerűbb rántotta sütéséhez használni, mivel a zsír bevonja a tojásfehérjét, megakadályozza hogy túlsüljön, így selymes állagú lesz az étel. Segít a tojások természetes gazdagságának javításában is, ami krémes és sokkal finomabb ízt eredményez.
Ez is érdekelhet: Tökéletes kelt tészta: erről a titkos összetevőről eddig csak a nagymamák tudtak
Mi a legjobb módja a rántotta elkészítésének?
Hozzávalók:
- Három tojás
- Egy evőkanál sótlan vaj
- Friss metélőhagyma (a tetejére szórni)
- Só és bors
Recept:
- Kezdésként üsd fel a tojásokat egy tálba, és adj hozzá egy csipet sót. Még ne adjunk hozzá borsot, mert az elszínezheti a rántottát, és kissé szürkévé teheti.
- Egy serpenyőben, alacsony lángon felolvasztunk egy evőkanál vajat. Ha a vaj felolvadt, hozzáadjuk a felvert tojásos keveréket a serpenyőbe.
- Folyamatosan keverjük a tojásokat, nehogy hozzáragadjanak a serpenyőhöz.
- Amikor a keverék elkezd megszilárdulni, kezd el körkörös mozdulatokkal keverni. Így keverjük néhány percig hosszú mozdulatokkal, hogy a tojások folyamatosan mozogjanak.
- Amikor a tojások nagy rögökké sültek, de még enyhén folyósak, kapcsoljuk le a tüzet, mert a forró serpenyőben még tovább sülnek.
- Tányérra vagy pirítósra tesszük, borssal ízesítjük, metélőhagymával díszítjük. Az ínycsiklandó rántotta készen áll a fogyasztásra.
Fotó: gettyimages