Ma teljesen természetes az, hogy húsvétkor kalács, sonka és főtt tojás kerül az asztalra, de nem volt ez mindig így. Volt, amikor ezek mellett egy hasonlóan ízletes fogás is szerepelt a húsvéti asztalon: a sárgatúró sokáig megkerülhetetlen volt az ünnepek alatt, ám ma már alig találkozni vele az asztalokon.
A sárga túrót a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, vagyis a főként görögkatolikusok által lakott vidékeken ismerték jobban hagyományosan a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt után került az ünnepi asztalra. De annyira népszerű volt, hogy ilyenkor mások is elkészítették.
Ez is érdekelhet
Csökkent a népszerűsége

A különleges étel népszerűségének csökkenése a húsvéti hagyományok háttérbe szorulásával hozható összefüggésbe – írja a drive.hu. A szocializmusban az akkori vezetés a korábbiaknál jelentősen eltérő értékeket vallott, ezért az egyház uralkodó szerepét a magánéletben is igyekeztek visszaszorítani. A sárgatúró ugyanis egyértelműen a vallásos néphagyományhoz kötődött.
Szerencsére a sárgatúró sosem merült teljesen feledésbe, napjaink gasztrotrendjeinek köszönhetően ismét egyre többen fedezik fel a régi családi recepteket. A Vince.hu az alábbi praktikákat javasolja az édes finomság összeállításához:
A sárga túró receptje
„A tejet felforralják, beleteszik a cukrot, valamint a sót. A felvert tojásokat hozzáadják a felforrt tejhez, és alacsony lángon addig főzik, míg az állaga túrószerű nem lesz. Fémlapáttal vagy spatulával kell kevergetni fakanál helyett, hogy ne égjen le. Vászonruhába öntik, az anyagot összekötik, a levet ezzel leszűrik, majd a gömböt fellógatják és hagyják lecsepegni. Egyes receptek mazsolát is tesznek a sárgatúróba.”
Videón a sárgatúró elkészítése
A Nosalty receptje a következő:
Hozzávalók:
- 0,5 liter tej,
- 5 db tojás (annyi tojás, ahány dl tej),
- 2 ek cukor,
- 1 ek vaníliás cukor (vagy késhegynyi kikapart vaníliamag),
- csipet só.
Elkészítése:
A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Fotó: gettyimages, pexels