Konyha

Régen minden jobb volt? Ez volt a magyarok kedvenc húsvéti étele, ma alig eszi valaki

Régen a sonka-főtt tojás-kalács szentháromságán túl egy másik népszerű étel is került a húsvéti asztalra. A sárga túróra viszont ma már alig emlékszik valaki.
húsvéti sonkatál piros tojással diós kaláccsal

Ma teljesen természetes az, hogy húsvétkor kalács, sonka és főtt tojás kerül az asztalra, de nem volt ez mindig így. Volt, amikor ezek mellett egy hasonlóan ízletes fogás is szerepelt a húsvéti asztalon: a sárgatúró sokáig megkerülhetetlen volt az ünnepek alatt, ám ma már alig találkozni vele az asztalokon.

A sárga túrót a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, vagyis a főként görögkatolikusok által lakott vidékeken ismerték jobban hagyományosan a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt után került az ünnepi asztalra. De annyira népszerű volt, hogy ilyenkor mások is elkészítették.

Ez is érdekelhet

Csökkent a népszerűsége

húsvéti asztaldísz tojással barkával és aranyesővel
A húsvéti szokások szerencsét hozhatnak

A különleges étel népszerűségének csökkenése a húsvéti hagyományok háttérbe szorulásával hozható összefüggésbe – írja a drive.hu. A szocializmusban az akkori vezetés a korábbiaknál jelentősen eltérő értékeket vallott, ezért az egyház uralkodó szerepét a magánéletben is igyekeztek visszaszorítani. A sárgatúró ugyanis egyértelműen a vallásos néphagyományhoz kötődött.

Szerencsére a sárgatúró sosem merült teljesen feledésbe, napjaink gasztrotrendjeinek köszönhetően ismét egyre többen fedezik fel a régi családi recepteket. A Vince.hu az alábbi praktikákat javasolja az édes finomság összeállításához:

A sárga túró receptje

„A tejet felforralják, beleteszik a cukrot, valamint a sót. A felvert tojásokat hozzáadják a felforrt tejhez, és alacsony lángon addig főzik, míg az állaga túrószerű nem lesz. Fémlapáttal vagy spatulával kell kevergetni fakanál helyett, hogy ne égjen le. Vászonruhába öntik, az anyagot összekötik, a levet ezzel leszűrik, majd a gömböt fellógatják és hagyják lecsepegni. Egyes receptek mazsolát is tesznek a sárgatúróba.”

Videón a sárgatúró elkészítése

A Nosalty receptje a következő:

Hozzávalók:

  • 0,5 liter tej,
  • 5 db tojás (annyi tojás, ahány dl tej),
  • 2 ek cukor,
  • 1 ek vaníliás cukor (vagy késhegynyi kikapart vaníliamag),
  • csipet só.

Elkészítése:

A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Fotó: gettyimages, pexels