Konyha

Húsmentes húsvét: mi kerüljön az ünnepi asztalra, ha nem eszel húst? Például ezek!

A húsvét hagyományosan a sonkáról és a tojásról szól, de mit csinálj, ha a meghívottak közt vegetáriánus vagy vegán is van? Süsd meg nekik ezeket a recepteket!
Répatorta

A húsmentes húsvét első olvasatra ellentmondásnak tűnhet: hiszen maga az ünnep neve is arra utal, hogy a böjt után újra hús kerül az asztalra. Ahogy azonban a nagyböjtöt sem tartja mindenki, azok is egyre többen vannak, akik egész évben az állati eredetű termékektől mentes étrendet választják. Lássuk, mit kínáljunk, ha a vendégeink között vegetáriánusok, vegánok is vannak.

Ez is érdekelhet: Elronthatatlan húsvéti kalácskoszorú: piros tojással a közepén az igazi – Recept

Vegetáriánus: tejtermékekkel, tojással, húsfélék nélkül

Töltött tojás

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 6 db tojás
  • 125 g krémsajt
  • 1 teáskanál mustár
  • ½ csokor snidling
  • ½ lila hagyma
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 kávés-kanál Cayenne-bors
  • só, frissen őrölt bors
  1. A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. Megpucoljuk, és hosszában félbevágjuk őket, a sárgájukat egy tálba tesszük.
  2. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a krémsajtot, a mustárt, a citromlevet, az apróra vágott lila hagymát és a snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük Cayenne-borssal, majd alaposan összekeverjük.
  3. Az így kapott krémet visszatöltjük a tojásfehérjékbe, és ízlés szerint megszórjuk zöldfűszerekkel. Ha néhány órára hűtőbe tesszük, az ízek még jobban összeérnek.
4 Fotó megtekintése

Húsmentes húsvét: mi kerüljön az ünnepi asztalra, ha nem eszel húst? Például ezek!

Töltött tojás
Még több +
Medvehagymás túrós pite
Még több +
Medvehagymás mártogatós
Még több +
Répatorta
Még több +

Ez is érdekelhet: Főzzünk jókat olcsón: a legfinomabb és legegészségesebb vacsik hagymából 550 forint alatt

Medvehagymás túrós pite

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 230 g (egy konzerv) szeletelt csiperkegomba
  • egy csipet só
  • 25 dkg túró
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor medvehagyma, aprítva
  • só, bors, ízlés szerint
  1. A lisztet összekeverjük a vajjal, a tojással és a sóval, majd tésztát gyúrunk belőle. Fél órát pihentetjük.
  2. A töltelékhez a túrót összekeverjük a tejföllel, a medvehagyma felével, megsózzuk és megborsozzuk
  3. A gombát olajon megpirítjuk, és hozzákeverjük a többi medvehagymát.
  4. A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, majd rákanalazzuk előbb a gombát, majd a túrós tölteléket.
  5. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen és hidegen is finom.

Vegán: csak növényi alapanyagokból, állati eredetű hozzávalóktól mentesen

Medvehagymás mártogatós

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 150 g medvehagyma
  • 80 g sörélesztőpehely
  • 50 g kesudió
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • A tálaláshoz: sárgarépa, kígyóuborka, kaliforniai paprika
  1. A kesudiót 15 percre beáztatjuk.
  2. A medvehagymát alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a sót, a kesudiót, az olívaolajat, a sörélesztőpelyhet, és krémesre turmixoljuk.
  3. Hosszában felvágott zöldségekkel tálaljuk.

Répatorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 250 g répa
  • 150 g finomliszt
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 200 g nyírfacukor
  • 120 g folyékony kókuszolaj
  • 50 ml növényi tej
  • 100 g darált dió
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál szerecsendió
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál lenmag
  • 6 evőkanál víz

A tetejére:

  • 250 g vegán krémsajt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál citromlé
  1. A lenmagot elkeverjük a vízben, és 5-6 percig ázni hagyjuk.
  2. A répát egy nagyobb tálba reszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a folyékony kókuszolajat és a beáztatott lenmagot, majd alaposan elkeverjük.
  3. Beleszitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a fűszereket, a szódabikarbónát, a növényi tejet és a finomra aprított diót, majd ismét alaposan átkeverjük.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk, a tetejét szépen elsimítjuk, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
  5. Amíg az alap sül, elkészítjük a krémet: botmixerrel összedolgozzuk a vegán krémsajtot az édesítővel, a citrom levével és a vaníliakivonattal.
  6. Ha a torta kihűlt, vízszintesen kettévágjuk. Az alsó rétegre rákenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, és azt is megkenjük a mázzal. Darált dióval, citromhéjjal vagy marcipánrépákkal

Fotók: AdobeStock