A húsmentes húsvét első olvasatra ellentmondásnak tűnhet: hiszen maga az ünnep neve is arra utal, hogy a böjt után újra hús kerül az asztalra. Ahogy azonban a nagyböjtöt sem tartja mindenki, azok is egyre többen vannak, akik egész évben az állati eredetű termékektől mentes étrendet választják. Lássuk, mit kínáljunk, ha a vendégeink között vegetáriánusok, vegánok is vannak.
Ez is érdekelhet: Elronthatatlan húsvéti kalácskoszorú: piros tojással a közepén az igazi – Recept
Vegetáriánus: tejtermékekkel, tojással, húsfélék nélkül
Töltött tojás
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 6 db tojás
- 125 g krémsajt
- 1 teáskanál mustár
- ½ csokor snidling
- ½ lila hagyma
- 1 teáskanál citromlé
- 1 kávés-kanál Cayenne-bors
- só, frissen őrölt bors
- A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. Megpucoljuk, és hosszában félbevágjuk őket, a sárgájukat egy tálba tesszük.
- A tojássárgákhoz hozzáadjuk a krémsajtot, a mustárt, a citromlevet, az apróra vágott lila hagymát és a snidlinget. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük Cayenne-borssal, majd alaposan összekeverjük.
- Az így kapott krémet visszatöltjük a tojásfehérjékbe, és ízlés szerint megszórjuk zöldfűszerekkel. Ha néhány órára hűtőbe tesszük, az ízek még jobban összeérnek.

4 Fotó megtekintése

Húsmentes húsvét: mi kerüljön az ünnepi asztalra, ha nem eszel húst? Például ezek!

Töltött tojás

Medvehagymás túrós pite

Medvehagymás mártogatós

Répatorta
Ez is érdekelhet: Főzzünk jókat olcsón: a legfinomabb és legegészségesebb vacsik hagymából 550 forint alatt
Medvehagymás túrós pite
Hozzávalók 8 szelethez:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- 230 g (egy konzerv) szeletelt csiperkegomba
- egy csipet só
- 25 dkg túró
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor medvehagyma, aprítva
- só, bors, ízlés szerint
- A lisztet összekeverjük a vajjal, a tojással és a sóval, majd tésztát gyúrunk belőle. Fél órát pihentetjük.
- A töltelékhez a túrót összekeverjük a tejföllel, a medvehagyma felével, megsózzuk és megborsozzuk
- A gombát olajon megpirítjuk, és hozzákeverjük a többi medvehagymát.
- A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy piteformát, majd rákanalazzuk előbb a gombát, majd a túrós tölteléket.
- 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen és hidegen is finom.
Vegán: csak növényi alapanyagokból, állati eredetű hozzávalóktól mentesen
Medvehagymás mártogatós
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 150 g medvehagyma
- 80 g sörélesztőpehely
- 50 g kesudió
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- A tálaláshoz: sárgarépa, kígyóuborka, kaliforniai paprika
- A kesudiót 15 percre beáztatjuk.
- A medvehagymát alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a sót, a kesudiót, az olívaolajat, a sörélesztőpelyhet, és krémesre turmixoljuk.
- Hosszában felvágott zöldségekkel tálaljuk.
Répatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
- 250 g répa
- 150 g finomliszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 200 g nyírfacukor
- 120 g folyékony kókuszolaj
- 50 ml növényi tej
- 100 g darált dió
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál szerecsendió
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál lenmag
- 6 evőkanál víz
A tetejére:
- 250 g vegán krémsajt
- 5 dkg nyírfacukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál citromlé
- A lenmagot elkeverjük a vízben, és 5-6 percig ázni hagyjuk.
- A répát egy nagyobb tálba reszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a folyékony kókuszolajat és a beáztatott lenmagot, majd alaposan elkeverjük.
- Beleszitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a fűszereket, a szódabikarbónát, a növényi tejet és a finomra aprított diót, majd ismét alaposan átkeverjük.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk, a tetejét szépen elsimítjuk, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
- Amíg az alap sül, elkészítjük a krémet: botmixerrel összedolgozzuk a vegán krémsajtot az édesítővel, a citrom levével és a vaníliakivonattal.
- Ha a torta kihűlt, vízszintesen kettévágjuk. Az alsó rétegre rákenjük a krém felét, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, és azt is megkenjük a mázzal. Darált dióval, citromhéjjal vagy marcipánrépákkal
Fotók: AdobeStock