Mindannyian szeretünk a kertben sütögetni, ám az egész kerti parti hangulata odalesz, ha a húsok kiszáradnak, és kemények lesznek, mint a cipőtalp. Hogy mi a szaftos és ízletes grillezett húsok titka? Hát a kóla! A szénsav és a cukor kombinációja nemcsak puhítja a húst, hanem vastag, ragacsos karamellizálódott mázat is von a húsok köré sütés közben, amitől még ízletesebbek lesznek.
A pácok célja, hogy ízt adjanak a húsoknak, vagy puhítsák azokat, különösen a keményebb, eleve is szárazabb részeket. Bár számos módszer és bevált pácarány létezik mindkettő elérésére – citrusfélék, cukor, halszósz, szódabikarbóna, ecet kombinációi –, a kóla mindent egyben tartalmaz, amire szükségünk lehet, így tökéletes pác válik belőle.
Ez is érdekelhet:
Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos receptjei
A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Séf árulta el a trükköt: így készíts tökéletes rántott sajtot, hogy ne folyjon ki sütés közben
Ez a kólás pác titka
A titok a kóla savas és édes természetében rejlik. A szénsav a citromsavhoz hasonlóan kiváló húspuhítószer, és úgy teszi omlósabbá a húsokat, hogy nem roncsolja túlságosan a szerkezetüket, mint például az ecetet tartalmazó pácok. A benne található cukrok a szükséges édességet is megadják a tökéletes ízhez, és segítik a karamellizálódást is a grillen.
A tengerentúlon klasszikus párosításnak számít a kóla és a gyömbérsör, de valójában bármilyen cukros, szénsavas üdítőt használhatunk pácként, hogy ízt adjunk a csirkének, steakeknek, sertéshúsnak és más kemény húsdaraboknak, és puhítsuk azokat.
Egyszerűen tegyük a húst egy visszazárható zacskóba vagy dobozba, öntsük fel kólával, és hagyjuk pácolódni néhány órán át (vagy egy éjszakán át), mielőtt felcsapnánk a grillre.
TIPP
Természetesen nem csak a szabadban sült húsokhoz használhatjuk ezt a pácot, a sütőben is remekül működik. Viszont mivel nagyon ragacsos lesz a végeredmény, jobb, ha sütőpapírt vagy alufóliát fektetünk a húsok alá sütés előtt, hogy ne kelljen majd annyit mosogatni.
RECEPT: Alap kólás pác
A megadott mennyiség körülbelül 1 kg húshoz elegendő.
- Fél l kóla
- 1 ek méz
- 2 ek ketchup
- 1 tk csípős paprikakrém (elhagyható)
- 2 ek olaj
- nagy csipet só
- bors
Elkészítés:
- Keverjünk össze mindent egy tálban és mártsuk bele a húsokat. Hagyjuk a hűtőben állni 4 órán keresztül.
- Vegyük elő a hűtőből a húsokat és hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni őket. Hideg húst sose tegyünk a forró grillre!
- Süssük meg a húsokat grillen a szokásos módon, közben kenegessük a maradék páccal.

Kólás-viszkis oldalas
Hozzávalók:
- 1 dl napraforgó olaj
- 100 g barna cukor
- 330 ml kóla
- 1 dl whiskey
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek ecet
- 100 g vaj
Elkészítés:
- Egy lábosban hevítsük fel az olajat, és karamellizáljuk benne a cukrot.
- Öntsük bele a kólát, és gyorsan keverjük meg. Ne ijedjünk meg, a karamell kemény darabokká állhat össze, de hő hatására hamar felolvad.
- Forraljuk fel, majd öntsük bele a whiskyt, a szójaszószt és az ecetet is.
- Húzzuk le a tűzről, és még forrón keverjük el benne a vajat.
- Öntsük a pácot a húsra, és hagyjuk pár órát állni.
- Süssük meg a húst a szokásos módon – ha grillezünk, akkor kenegessük a húst a páccal.
Fotó: gettyimages