Konyha

Zseniálisan egyszerű trükk: így hűtsd le az ételeidet kánikulában áram és hűtő nélkül

Egy zseniálisan egyszerű beduin trükk, amellyel elektromos áram nélkül hűtheted le ételeidet extrém hőségben is. Ha működik a Szaharában, akkor itthon is működni fog.
család lakókocsizik a tó partján

Van lehetőséged elvonulni egy villany nélküli faluba, vagy több napos vadkempinget tervezel? Ha igen, akkor talán te is azon tűnődsz, hogyan tarthatod frissen az ételeket a nagy melegben hűtőszekrény nélkül. Valószínűleg meglepődsz majd, de ez a módszer már évszázadok óta létezik, és tényleg működik.

Hihetetlenül hangozhat, de még a legforróbb hőmérsékletben is, mint például ami a Szaharában is van, frissen tarthatóak a zöldségek, gyümölcsök és hűvösen az italok. Így egészen biztos, hogy neked is sikerülni fog még a sátorban is – teljesen áram nélkül.

A szabadtéri tevékenységek szerelmesei ezt a módszert „pot-in-pot” vagyis „edény az edényben” hűtőnek nevezik. A valóságban csak két agyagedényről, némi vízről és a természetről van szó, amely a fizika pontos törvényei szerint működik. Az edény az edényben hűtő alapja egy évezredes hagyomány, ami neked is működni fog. Ha húsokat és készételeket nem is fogsz benne tudni lehűteni, a zöldségek és gyümölcsök frissen tartásánál jó szolgálatodra lehet ez a találmány.

Ősi beduin fridzsider

Az alap az úgynevezett párologtató hűtés. Ahogy a két agyagedény között áramló víz fokozatosan elpárolog, a folyamat során hőt von el a kisebb belső edényből, amelyben az élelmiszert tárolják. Ennek köszönhetően akár 14 Celsius-fokkal is lehet a belső edényben hűvösebb, mint a környezeti hőmérséklet.

Beduin cserépedények a sivatagban
Beduin cserépedények a sivatagban

Valójában nagyon hasonlóan működik, mint az izzadás, amikor a saját testünk energiáját felhasználva hűsítjük magunkat. A sivatagban vagy a világ szárazabb részein nagyszerűen működik. A száraz levegő intenzív párolgást tesz lehetővé.

Egy egyszerű, „edény az edényben” típusú hűtőszekrény építése

Ez is érdekelhet

  1. Egy evőkanállal adj ebből a locsolóvízhez: soha többet nem kell gyomlálnod a kertben
  2. Ettől a „büdösvíztől” kétszer annyi termést hoz a paradicsomod: hetente egyszer locsold meg vele
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára
  1. Vegyél két kerámia (vagy agyag, de lehetőleg máz nélküli) edényt. Az egyik kisebbet, amely kényelmesen elfér a másik, nagyobb edényben.
  2. Töltsd fel a köztük lévő teret finom homokkal vagy földdel, és alaposan nedvesítsd meg.
  3. Helyezd a hűteni kívánt ételt egy kisebb edénybe, és fedd le egy nedves konyharuhával.
  4. Helyezd a cserepeket árnyékos, szellős helyre. Ezután rendszeresen, naponta egy-három alkalommal öntözd meg a cserepek közötti teret.
  5. A hűtőedény akkor működik a legjobban, ha a környezeti hőmérséklet 25 Celsius fok felett van, és a páratartalom nem túl magas.

Beduin történelem

Ennek a meglepően hatékony trükknek hosszú története van, amely egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Kr. e. 2500-ból származó freskókon még rabszolgák is láthatók, amint agyagedényeket legyezgetnek a víz felett, hogy még jobban lehűtsék azokat. Hasonló edényeket, úgynevezett matkasokat, gharasokat vagy botijosokat használnak Indiában, sivatagi vidékeken és Spanyolországban is.

A modern, fazék a fazékban hűtőszekrényt az 1990-es években találta fel Mohammed Bah Abba nigériai tanár. Számos szegény falusinak tanította meg a technikát, akik így akár háromszor tovább is tudták tartósítani a zöldségeket, mint korábban.

Valódi eredmények

Afrikában végzett kísérletek kimutatták, hogy 32 Celsius-fokos kültéri hőmérsékleten egy kisebb tartályban is 10-15 Celsius-fokos hőmérsékletet lehet fenntartani. Ez ideális zöldségek vagy italok számára.

Azt is kimutatták, hogy ha túl magas a páratartalom, például egy esős nyáron, a hűtőszekrény nem biztos, hogy olyan jól fog működni, mint szárazon. A módszer hús, tejtermékek vagy hőérzékeny gyógyszerek esetében sem alkalmas.

Ha tehát olyan helyre mész, ahol nincs áram, egy edény az edényben hűtő jól jöhet. De száraz nyárnak kell lennie, és azt sem szabad elfelejtened, hogy rendszeresen vizet kell utántölteni, és árnyékos, szellős helyet kell választani a cserépedényeknek. Figyelj oda a tálak anyagára is: ha az anyag nem elég porózus, nem enged át magán elég vizet, a hűtésy nem fog működni.

Forrás

Fotó: gettyimages