Édességbe is tehetjük
A család három tagja, a tök, a cukkini és a patisszon sok tekintetben nagyon hasonlít egymásra.
- A spárgatök a legismertebb, már kora nyáron megjelennek zsenge, kisebb méretű, halványsárga termései a piacon.
- Könnyű kikaparni a magjait, és kockákra vágva, dinsztelt hagymán párolva, villával felvert tojásokat ráöntve, petrezselyemmel fűszerezve laktató ebédet vagy vacsorát készíthetünk belőle.
- A cukkinivel és a patisszonnal együtt nagyon tápláló. Javítja az emésztést, mert rostokban gazdag, sok A- és C-vitamin, magnézium és kálium található benne.
- Kalóriatartalma viszont alacsony, ahogy glikémiás indexe is, ezért cukorbetegek számára is ideális.
- A tökből készülhet a főzelék mellett leves, belereszelhetjük nyersen salátákba. Ha félbevágjuk, a magjait kivájjuk, megtölthetjük darált hússal, gombás rizzsel, spenótos bulgurral.
- Gazdagíthatjuk vele a lecsót, de grillezhetjük, süthetjük is.
- A kapor valóban jól illik hozzá. De fűszerezhetjük mentával, fokhagymával, gyömbérrel, rozmaringgal is.
- Még édességekben is használhatjuk, például rétesben. De akár pitében és muffinban is, amelyekben észrevétlen az íze, mégis plusz zöldséget visz az étrendünkbe.
Spagettiként is működik
A cukkinit a nyolcvanas években megjelent szakácskönyvekben még olaszosan, zucchininek írták – mára már jobban elterjedt, de egyelőre leginkább a zöld változata kapható a piacokon. Semleges íze miatt rendkívül sokoldalúan használható. A kicsik, zsengék leginkább salátákba valók, a közepes méretűekből rakott, töltött ételeket, ragukat készíthetünk, kis kockákra vágva, fokhagymával pirítva tésztához, paradicsomos rizshez, bulgurhoz keverhetjük.
Ugyanúgy jó a lecsóba, mint a spárgatök. De készülhet belőle remek leves, főzelék, pörkölt, húsmentes étrendhez cukkinifasírt, és sütve is nagyon finom. Kovászolhatjuk, akár az uborkát, de használhatjuk csatnikban, sőt sós vagy édes lekvárt is főzhetünk belőle. Látványos tálakat alkothatunk, ha uborkaszeletelővel nagyon vékony szeletekre vágjuk a zsenge cukkinit, sonkát, sajtot fektetünk rá, és feltekerve tálaljuk. A legújabb divat a szénhidrátot kerülő fogyókúrázók körében, hogy a szeletelt cukkinit vékony szálakra vágják, és úgy használják, mintha hagyományos spagetti lenne, akár bolognai mártással leöntve is kínálják.
A nagyra nőtt cukkiniket karikára vághatjuk, és jól megfűszerezve grillezhetjük, vagy bepanírozva ki is ránthatjuk. Jól illik hozzá a fokhagyma, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó. Lereszelve palacsinta tésztájába keverhetjük, és különleges alapanyaga lehet a tócsninak is, amit fokhagymás tejföllel önmagában, de húsok mellé köretként is kínálhatunk. Semleges íze miatt a muffinok, brownie-k tésztájába is belekerülhet, szaftosabbá teszi őket.
Tökös-mákos pite
20 dkg réteslisztet, 15 dkg porcukrot és fél csomag sütőport összekeverünk, és a felét beleszórjuk egy vajjal kikent tepsibe. 50 dkg tököt lereszelünk, kinyomkodjuk a levét, és rákanalazzuk a lisztes keverékre. Meghintjük 5 dkg cukorral elkevert 10 dkg darált mákkal, és befedjük a lisztes keverék másik felével. 2,5 dl tejet meglangyosítunk, belekeverünk 5 dkg vajat, 2 felvert tojást és 1 csomag vaníliás cukrot, meglocsoljuk vele a tésztát, és 180 fokos sütőben készre sütjük.
Színek és formák
A cukkinit időnként gyönyörű élénksárga színben vagy gömb formában is elcsíphetjük a piacon. A gömböket tölthetjük, mint a karalábét, a sárga cukkiniket pedig a zöldekkel váltakozva rakhatjuk tepsibe, és tejföllel meglocsolva, sajttal megszórva megsüthetjük. Mindkét változattal nagyon látványosak lesznek a fogások.
Ez is érdekelhet: Csapjuk fel a grillre és kész is: a 4 legjobb kerti parti kaja recept, ha sok vendég jön
Töltött-rántott cukkinivirág
Az ínyenc mediterrán világban a cukkini virágját is elfogyasztják, remek előétel készülhet belőle. Óvatosan kell bánni vele, mert nagyon sérülékeny. A bibéit kiszedve fűszeres ricottával vagy kecske-sajttal, mozzarellával tölthetjük, és forró olajban vagy akár palacsintatésztába mártva is kisüthetjük.
Savanyúság is lehet belőle
A tökféleségek ugyanúgy Amerikából jöttek, mint a kukorica vagy a krumpli. A patisszon, aminek becsületes magyar neve csillagtök, kaliforniai eredetű, a neve pedig a francia nyelvből került hozzánk egy bizonyos pástétomsütő edényhez való hasonlósága miatt.
Magyarországon a múlt század hatvanas éveiben kezdett terjedni, főleg rántott formájában. Sokan azért ódzkodnak tőle, mert nem könnyű hámozni, de megoldhatjuk a problémát, ha előbb szeletekre vagy nagyobb darabokra vágjuk, és azokat hámozzuk meg.
A kisebb, zsenge patisszonokat ugyanúgy meg lehet tölteni, mint a tököt vagy a cukkinit, de készíthetünk belőle levest, főzeléket, paprikást, többféle rakott változatot. Az egészen mini patisszonokból lila hagymával, fokhagymával, ecettel, cukorral, sóval, kaporral savanyúság is lehet.
Paprikás patisszon
A csillagtököt feldaraboljuk, meghámozzuk, majd a darabjait felkockázzuk. Cikkekre vágott hagymát dinsztelünk egy-két feldarabolt zöldpaprikával együtt, lehúzzuk a tűzről, belekeverünk egy evőkanálnyi fűszerpaprikát, beleszórjuk a patisszont és két-három meghámozott paradicsomot, megsózzuk, felengedjük vízzel vagy alaplével, és puhára főzzük. Tejfölbe kevert liszttel behabarjuk, és felforraljuk. Galuskával, bármilyen főtt tésztával vagy egyszerű fehér kenyérrel kínálhatjuk.
Reszelve, fagyasztva
Ha a meghámozott tököt nagylyukú reszelővel lereszeljük, és zacskókba adagolva lefagyasztjuk, télen remek főzeléket készíthetünk belőle. A cukkinit kockákra vágva tehetjük a fagyasztóba, és télen zöldségragukba, tésztaszószokba keverve használhatjuk fel.
Ezeket olvastad már?
Fotó: Getty Images