A mini kivit kopasz kivinek vagy japánegresnek is hívják. A gyümölcs eredetileg Kelet-Ázsiából származik, de ma már hazánkban is megterem. A hagyományos kivivel ellentétben sima héjú, hámozás nélkül fogyasztható, kisebb méretű, nagyjából akkora, mint egy nagyobb szem szőlő. Az íze kevésbé fanyar, édesebb és puhább is, mint a hagyományos társa. A piros és zöld színű változatban termő gyümölcs beltartalmi értéke szinte felül is múlja nagyobb testvérét, és a kedvező élettani hatásai miatt egyre népszerűbb.
Valóban a rák egyik ellenszere?
Egyes kutatások szerint a benne lévő polifenolok és flavonoidok sejtvédő hatása miatt hozzájárulhat a daganatos sejtek növekedésének lassításához is, illetve segíthet a rák elleni védekezésben is – írja az Origo.
- A mini kivi amennyire apró, annyira komoly tápanyagbomba: egy kilogramm mini kivi 10 g fehérjét, 6 g zsírt, 113 g szénhidrátot, 8 g szerves sót, és 8 g rostot tartalmaz.
- Magas C- és E-vitamin tartalma természetes módon támogatja az immunrendszert, és rengeteg rostot tartalmaz, ami pedig jót tesz az emésztésünknek, és segít megelőzni a székrekedést.
- Továbbá a benne lévő antioxidánsok védik a sejtjeinket a károsodástól, csökkentve ezzel az öregedési folyamatokat és a krónikus betegségek kockázatát is.
- A mini kivi gazdag káliumban, ami segít szabályozni a vérnyomásunkat, valamint javítja a szív- és érrendszerünk egészségét.
- Kutatások szerint a mini kivi fogyasztása jótékonyan hat még az alvásunkra is: segít az alvászavarok kezelésében, javítja az alvás időtartamát és minőségét.
- A gyümölcsöt fogyaszthatjuk frissen, szörp formájában, de akár gyümölcsbor készítésére is alkalmas.
Jó tudni!
A mini kivi karóra, vagy kerítésre futtatva, illetve lugasszerűen egy rácsra futtatva is termeszthető. Lombja ősszel szépen színeződik, így látványos eleme is lehet a kertünknek. Leszedve sokáig tárolható, sokáig megőrzi értékes tápanyagait. Lombhullás után a gyümölcsök az ágakon maradhatnak, de a nagyobb fagyok előtt érdemes teljesen leszüretelni. A nyár elején nyíló virágokból őszre érnek be a bogyótermések.

Ez is érdekelhet:
Legjobb köszvény elleni és vesementő gyógynövény: gyomként irtod a kertedben
60 év fölött evés közben is védd a fogakat: így marad sokáig erős és egészséges a fogsor
Messze ez a világ legegészségesebb zöldsége: fillérekbe kerül és a májadat is kipucolja
Fotó: archív