Konyha

Töltött kenyerek, lángosok: 3 laktató finomság 450 forint alatt, amit a strandra is kivihetsz

Az új kenyér ünnepére ezúttal rugaszkodjunk el a klasszikus veknitől, és töltsük meg finomságokkal a kenyértésztából készült lepényeket! Ebédre és vacsorára is kiadósak.
Juhtúrós-baconos langalló

Juhtúrós-baconos langalló (450 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 főre:

  • 35 dkg liszt
  • 0,5 dl natúr joghurt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

A tetejére:

  • 12,5 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg kockázott bacon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • só, frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

  • egy marék rukola

A lepény tésztájához a lisztet összekeverjük 1 teáskanál sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a joghurtot és annyi langyos vizet, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt készre dagasztjuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.

A tejfölt összekeverjük a juhtúróval. Sóval, borssal ízesítjük.

A megkelt tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és rákenjük a juhtúrós tejfölt. Rászórjuk a felkockázott bacont és lila hagymát, majd 230 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Káposztával töltött lángos (260 Ft egy adag)

Káposztával töltött lángos
Káposztával töltött lángos (260 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 főre:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj

A töltelékhez:

  • 20 dkg főtt burgonya
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg bacon
  • egy kis fej vöröshagyma
  • olaj a sütéshez

A lángostésztához a lisztet összekeverjük 1 teáskanál sóval, a szárított élesztővel és az olajjal. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt készre dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, az apróra vágott vöröshagymát egy serpenyőben, olajon, az apróra kockázott baconnel együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtett, összevágott savanyú káposztát, és átpirítjuk. Hozzátesszük a puhára főtt burgonyát is, és villával enyhén összetörjük.

A megkelt tésztát 4 részre osztjuk. A tésztaadagokat lisztezett felületen 1 cm vastag lepényekké nyújtjuk. Megtöltjük a káposztás tört burgonyával, és félbehajtva, a széleket alaposan megnyomkodva összeállítjuk a töltött lángosokat. Még 15 percig kelesztjük, majd bő, forró olajban egyesével kisütjük a lángosokat.

Ez is érdekelhet: Titkos tápanyagforrás: filléres, tele van vitaminnal, mégsem akarja senki megenni ezt

Burgonyás-füstölt húsos lángos (250 Ft egy adag)

Burgonyás-füstölt húsos lángos
Burgonyás-füstölt húsos lángos (250 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg BL 80-as kenyérliszt
  • 20 dkg burgonya
  • kb. 1,5 dl víz (használjuk a krumpli főzőlevét)
  • ½ tasak szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 10 dkg füstölt hús
  • olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

  • tejföl és fokhagyma

Az apróra vágott füstölt húst 1 evőkanál olajon megpirítjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és 1 teáskanál sóval ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővizet félretesszük, és a burgonyát villával összetörjük.

A tört burgonyát és a megpirított füstölt húst elkeverjük a liszttel, 1 teáskanál sóval és az élesztővel. Kb. 1,5 dl langyos főzővizet fokozatosan adagolva a tésztához keverünk, hogy lágy, ruganyos állagot kapjunk. 8-10 percen át dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve a duplájára kelesztjük.

Enyhén átgyúrjuk a tésztát, és 8 cipót formázzunk belőle. 30 percig pihentetjük őket, majd lisztezett felületen mindegyiket kb. 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk.

Bő, forró olajban egyesével kisütjük a lángosokat. A felesleges olajat lecsöpögtetjük róluk, és zúzott fokhagymával elkevert tejföllel kínáljuk őket.

Ez is érdekelhet

Fotók: Vrábel Kriszta