Juhtúrós-baconos langalló (450 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 főre:
- 35 dkg liszt
- 0,5 dl natúr joghurt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
A tetejére:
- 12,5 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 15 dkg kockázott bacon
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej lila hagyma
- só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- egy marék rukola
A lepény tésztájához a lisztet összekeverjük 1 teáskanál sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a joghurtot és annyi langyos vizet, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt készre dagasztjuk a tésztát, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
A tejfölt összekeverjük a juhtúróval. Sóval, borssal ízesítjük.
A megkelt tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, és rákenjük a juhtúrós tejfölt. Rászórjuk a felkockázott bacont és lila hagymát, majd 230 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Káposztával töltött lángos (260 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 főre:
- 35 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 20 dkg főtt burgonya
- 20 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg bacon
- egy kis fej vöröshagyma
- olaj a sütéshez
A lángostésztához a lisztet összekeverjük 1 teáskanál sóval, a szárított élesztővel és az olajjal. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt készre dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, az apróra vágott vöröshagymát egy serpenyőben, olajon, az apróra kockázott baconnel együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtett, összevágott savanyú káposztát, és átpirítjuk. Hozzátesszük a puhára főtt burgonyát is, és villával enyhén összetörjük.
A megkelt tésztát 4 részre osztjuk. A tésztaadagokat lisztezett felületen 1 cm vastag lepényekké nyújtjuk. Megtöltjük a káposztás tört burgonyával, és félbehajtva, a széleket alaposan megnyomkodva összeállítjuk a töltött lángosokat. Még 15 percig kelesztjük, majd bő, forró olajban egyesével kisütjük a lángosokat.
Ez is érdekelhet: Titkos tápanyagforrás: filléres, tele van vitaminnal, mégsem akarja senki megenni ezt
Burgonyás-füstölt húsos lángos (250 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg BL 80-as kenyérliszt
- 20 dkg burgonya
- kb. 1,5 dl víz (használjuk a krumpli főzőlevét)
- ½ tasak szárított élesztő
- 2 teáskanál só
- 10 dkg füstölt hús
- olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
- tejföl és fokhagyma
Az apróra vágott füstölt húst 1 evőkanál olajon megpirítjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és 1 teáskanál sóval ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővizet félretesszük, és a burgonyát villával összetörjük.
A tört burgonyát és a megpirított füstölt húst elkeverjük a liszttel, 1 teáskanál sóval és az élesztővel. Kb. 1,5 dl langyos főzővizet fokozatosan adagolva a tésztához keverünk, hogy lágy, ruganyos állagot kapjunk. 8-10 percen át dagasztjuk, majd konyharuhával lefedve a duplájára kelesztjük.
Enyhén átgyúrjuk a tésztát, és 8 cipót formázzunk belőle. 30 percig pihentetjük őket, majd lisztezett felületen mindegyiket kb. 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk.
Bő, forró olajban egyesével kisütjük a lángosokat. A felesleges olajat lecsöpögtetjük róluk, és zúzott fokhagymával elkevert tejföllel kínáljuk őket.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta