A megfelelően elkészített máj igazi kulináris élvezet az ínyencek számára. Ráadásul számos hasznos tápanyagot tartalmaz. Bár leggyakrabban csirkemájat választunk, érdemes időnként megkóstolni a libamájat is. Milyen élettani tulajdonságai vannak, és mire kell figyelni elkészítéskor? Ezt magyarázzuk most el.
- Libamáj – tulajdonságok és tápérték
- Libamáj és csirkemáj összehasonlítása
- Hogyan kell elkészíteni a libamájat?
Libamáj – tulajdonságok és tápérték
A libamáj igazi csemege, különösen Nyugat-Európában. Bár sokat exportálunk belőle például Franciaországba, idehaza nem annyira népszerű, főleg az ára miatt. Általában csirkemájat használunk, ha májas ételre vágyunk, azonban érdemes megkóstolni néha a libamájat, amiben rengeteg értékes tápanyag van.
- A libamájban többek között A-vitamint, B-vitaminokat és még C-vitamint is találunk.
- Kiváló vas-, foszfor- és cinkforrás is – ezen anyagok megfelelő mennyisége pedig szükséges a szervezet normális működéséhez.
- A libamáj sok fehérjét is tartalmaz, amely az izmok építőanyaga és támogathatja az immun- és a szív- és érrendszer működését.
- Fontos tudni, hogy a libamáj purinokat is tartalmaz, ami hozzájárulhat a köszvény kialakulásához.
- Magas zsírtartalmú belsőség, ezért mértékkel kell fogyasztani.
Libamáj és csirkemáj összehasonlítása
A libamáj sok mindenben eltér a csirkemájtól: az íze, az állaga és a tápanyagtartalma sem azonos. A libamáj valamivel zsírosabb lehet, mint a csirkemáj, viszont több vasat és foszfort is tartalmaz.
Ahhoz, hogy élvezhesd az előnyeit, nem kell megvenned a legdrágább, prémium libamájat, a pecsenyelibamáj is kiváló fogás.
Hogyan kell elkészíteni a libamájat?

A libamáj elkészítésének számos módja van, néha azonban az egyszerű receptek a legjobbak. Ha szeretnéd teljes mértékben élvezni a libamáj ízét, a legjobb, ha hagymával párolod.
Hagymával párolt libamáj
Hozzávalók
- 400 g libamáj
- 2 nagy hagyma
- 1-2 evőkanál búzaliszt
- repceolaj sütéshez
- só, bors, majoránna.
Elkészítés
- Alaposan mosd meg a májat folyó víz alatt, és távolítsd el a hártyákat. Ezután szárítsd meg (lehetőleg papírtörlővel), és vágd apró darabokra.
- Hámozd meg a hagymát, és vágd félfőre és pirítsd meg egy serpenyőben kevés repceolajon. Amikor a hagyma üvegessé vált, szedd ki és tedd félre egy tálban.
- Sóval, borssal és egy-két csipet majoránnával ízesítsd a májat. Forgasd kevés lisztbe, majd jól felhevített serpenyőben repceolajon süsd ki.
- Amikor a máj szépen megpirult, vedd kisebbre a lángot, és tedd vissza a hagymát a serpenyőbe. Keverj össze mindent, pirítsd további 1-2 percig, majd adj hozzá 150 ml vizet. Fedő alatt párold 8 percig.
- A kész májat burgonyával (főtt vagy pürésített) és kedvenc salátáddal is tálalhatod.
Fotó: archív