Egészség

Egészségesebb, mint a csirkehús: alig eszed, pedig a szívedet is támogatja ez az étel

A megfelelően elkészített máj valódi gyógyszer a szívnek, és számos hasznos tápanyagot tartalmaz. 5 nyomós okunk is van rá, amiért ne hagyd ki az étkezéseidből.
libamáj paté tányéron virágokkal díszítve

A megfelelően elkészített máj igazi kulináris élvezet az ínyencek számára. Ráadásul számos hasznos tápanyagot tartalmaz. Bár leggyakrabban csirkemájat választunk, érdemes időnként megkóstolni a libamájat is. Milyen élettani tulajdonságai vannak, és mire kell figyelni elkészítéskor? Ezt magyarázzuk most el.

  • Libamáj – tulajdonságok és tápérték
  • Libamáj és csirkemáj összehasonlítása
  • Hogyan kell elkészíteni a libamájat?

Libamáj – tulajdonságok és tápérték

A libamáj igazi csemege, különösen Nyugat-Európában. Bár sokat exportálunk belőle például Franciaországba, idehaza nem annyira népszerű, főleg az ára miatt. Általában csirkemájat használunk, ha májas ételre vágyunk, azonban érdemes megkóstolni néha a libamájat, amiben rengeteg értékes tápanyag van.

  • A libamájban többek között A-vitamint, B-vitaminokat és még C-vitamint is találunk.
  • Kiváló vas-, foszfor- és cinkforrás is – ezen anyagok megfelelő mennyisége pedig szükséges a szervezet normális működéséhez.
  •  A libamáj sok fehérjét is tartalmaz, amely az izmok építőanyaga és támogathatja az immun- és a szív- és érrendszer működését.
  • Fontos tudni, hogy a libamáj purinokat is tartalmaz, ami hozzájárulhat a köszvény kialakulásához.
  • Magas zsírtartalmú belsőség, ezért mértékkel kell fogyasztani.

Libamáj és csirkemáj összehasonlítása

A libamáj sok mindenben eltér a csirkemájtól: az íze, az állaga és a tápanyagtartalma sem azonos. A libamáj valamivel zsírosabb lehet, mint a csirkemáj, viszont több vasat és foszfort is tartalmaz.

Ahhoz, hogy élvezhesd az előnyeit, nem kell megvenned a legdrágább, prémium libamájat, a pecsenyelibamáj is kiváló fogás.

Hogyan kell elkészíteni a libamájat?

libamáj paté tányéron virágokkal díszítve
A libamáj nem olcsó mulatság, de nagyon sok értékes tápanyag van benne

A libamáj elkészítésének számos módja van, néha azonban az egyszerű receptek a legjobbak. Ha szeretnéd teljes mértékben élvezni a libamáj ízét, a legjobb, ha hagymával párolod.

Hagymával párolt libamáj

Hozzávalók

  • 400 g libamáj
  • 2 nagy hagyma
  • 1-2 evőkanál búzaliszt
  • repceolaj sütéshez
  • só, bors, majoránna.

Elkészítés

  • Alaposan mosd meg a májat folyó víz alatt, és távolítsd el a hártyákat. Ezután szárítsd meg (lehetőleg papírtörlővel), és vágd apró darabokra.
  • Hámozd meg a hagymát, és vágd félfőre és pirítsd meg egy serpenyőben kevés repceolajon. Amikor a hagyma üvegessé vált, szedd ki és tedd félre egy tálban.
  • Sóval, borssal és egy-két csipet majoránnával ízesítsd a májat. Forgasd kevés lisztbe, majd jól felhevített serpenyőben repceolajon süsd ki.
  • Amikor a máj szépen megpirult, vedd kisebbre a lángot, és tedd vissza a hagymát a serpenyőbe. Keverj össze mindent, pirítsd további 1-2 percig, majd adj hozzá 150 ml vizet. Fedő alatt párold 8 percig.
  • A kész májat burgonyával (főtt vagy pürésített) és kedvenc salátáddal is tálalhatod.

Forrás

Fotó: archív