Mi az érzelmi evés?
Az érzelmi evés lényege, hogy az ember akkor eszik, amikor a teste nem jelez éhséget. „Olyan, mintha a fej mondaná a gyomornak: most enni kell!, pedig a gyomor még csendben van. Ilyenkor gyakran magas kalóriatartalmú ételeket választunk, hogy megbirkózzunk a stresszel, szomorúsággal, unalommal, csalódottsággal vagy akár dühvel.
Az étel ilyenkor nem energiát ad, hanem vigaszt és figyelemelterelést.
Rövid távon megkönnyebbülést okoz, de a hatás nem tartós. Minél többször fordul elő, annál inkább súlygyarapodáshoz vezethet” – magyarázza Uwe Knop táplálkozástudós.
Ezt is olvasd el
Az intuitív evés ellentéte
Az intuitív evés arról szól, hogy figyelünk a testünk jelzéseire: eszünk, amikor éhesek vagyunk, és abbahagyjuk, amikor jóllaktunk. Az érzelmi evés ezzel szemben a test jelzéseinek figyelmen kívül hagyása, és érzelmekre adott reakció.
Az intuitív evés egészséges kapcsolatot teremt az étellel, míg az érzelmi evés gyakran tudattalan és hosszú távon problémákat okozhat.
Mindig probléma az érzelmi evés?
„Nem feltétlenül. Ha egy nehéz nap után megeszünk egy kis csokoládét jutalomként, az teljesen emberi és ártalmatlan. Akkor válik gondossá, ha az étel az egyetlen eszköz a negatív érzelmek kezelésére, és rendszeresen előfordul. Ha úgy érzi valaki, hogy emiatt elveszíti az irányítást, és romlik a közérzete, akkor érdemes mélyebbre ásni, és szükség esetén segítséget kérni” – mondja a szakember.
Mit tehetsz ellene?

- Tudatosítás: ismerd fel, mikor és miért eszel. Ebben segíthet egy étkezési napló.
- Kérdésfeltevés: valóban éhes vagyok, vagy valamilyen érzést akarok elnyomni?
- Alternatívák: séta, barát felhívása, zenehallgatás, meditáció.
- Szaksegítség: ha a probléma tartós, érdemes pszichológushoz fordulni. Ez nem gyengeség, hanem erő.
Hogyan kerülhető el legjobban az érzelmi evés?
A kulcs az önismeret. Evés előtt érdemes megállni egy pillanatra, és feltenni a kérdést: „Mit érzek most? Mire van igazán szükségem?” Segíthet még a rendszeres napirend, elegendő alvás és stresszkezelési technikák.
Egészséges táplálkozás
A legjobb, ha intuitívan eszünk: akkor, amikor éhesek vagyunk, és addig, amíg jóllakunk. Ebben segíthet például a japán „Hara hachi bu” filozófia, amely azt tanácsolja, hogy csak 80%-ig együk tele magunkat. Fontos, hogy változatosan étkezzünk, élvezzük az ételt, és ne okozzon stresszt.
Forrás: focus
Fotó: archív