Reggeli: Görög zöldséges rántotta (450 Ft egy adag)
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 8 db tojás
- 1 fej lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg cukkini
- 10 dkg padlizsán
- 4-5 szem koktélparadicsom
- 8 evőkanál paradicsompüré
- 10 dkg feta sajt
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- kis csokor petrezselyem
- friss bazsalikom a tálaláshoz
Apróra kockázzuk a hagymát, a cukkinit és a padlizsánt. Egy nagy serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olívaolajat, majd 5 percig kevergetve dinszteljük rajta a feldarabolt zöldségeket. Az utolsó percben hozzáadjuk a negyedelt koktélparadicsomokat is.
A tojásokat egy tálba ütjük, villával felverjük. Hozzákeverjük a paradicsompürét, az aprított fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet. Belemorzsoljuk a fetasajtot, és sóval, borssal ízesítjük.
A tojást a zöldségekre öntjük, és készre sütjük a rántottát. Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztjuk.
Ebéd: Zabpelyhes gombafasírt spenótos bulgurral (550 Ft egy adag)

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zabpehely
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 25 dkg leveles spenót
- 15 dkg bulgur
- 4 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
A megtisztított spenótot forró serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajon, 2 gerezd zúzott fokhagymával együtt megfonnyasztjuk. A bulgurt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Összekeverjük a spenóttal, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
A megtisztított gombát apróra vágjuk. A felkockázott vöröshagymát 1 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát és 1 gerezd zúzott fokhagymát. Puhára pároljuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk az ételt. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a gombát a zabpehellyel. Hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott petrezselymet, majd összedolgozzuk a fasírtalapot. Megsózzuk, megborsozzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd a masszából 8 db fasírtkorongot formázunk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket, enyhén megspricceljük olívaolajjal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A bulgurral tálaljuk.
Vacsora: Zöldséges hummusz csirkegolyóval (650 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: A nagymamák legbiztosabb trükkje: 20 évig eláll és nem penészedik a lekvár és a kompót
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg darált csirkehús
- 1 tojás
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg teljes kiőrlésű zsemle
- egy kis csokor petrezselyem
- egy csipet szerecsendió
- só
- bors
A hummuszhoz:
- 25 dkg főtt csicseriborsó
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 20 dkg cukkini
- 1 evőkanál szezámkrém (tahini)
- 1 dl natúr joghurt
- olívaolaj
- só
- bors
A hámozott és finomra reszelt répákat, valamint az apróra felkockázott cukkinit serpenyőben, kevés olívaolajon, 1 gerezd zúzott fokhagymával együtt puhára dinszteljük. Megsózzuk, megborsozzuk, elkeverük a lecsöpögtetett csicseriborsóval. Hozzáadjuk a joghurtot, a tahinit, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha szükséges, további sóval, borssal ízesítjük.
A nagyon finomra vágott vöröshagymát kevés olajon puhára dinszteljük. A darált húst összekeverjük a vízbe áztatott, kifacsart zsemlével, a tojással, a pirított hagymával, az aprított petrezselyemmel és a zúzott fokhagymával. Összedolgozzuk a masszát, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
20 percig pihenni hagyjuk, majd olajozott kézzel diónyi gömböket formázunk a húsból. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a fasírtokat.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta